Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да ускорите метаболизма си без фитнес или диети?

25 юли 2024, 08:20 часа

Метаболизмът е сборът от всички химични реакции, които се случват в тялото ви, за да поддържат живота. Той включва превръщането на храната в енергия, обновяване на клетките и регулиране на вътрешните системи. Ускоряването на вашия метаболизъм означава ускоряване на тези процеси, така че тялото ви да изгаря повече калории дори в покой.

Защо лятото е страхотно време за засилване на метаболизма ви?

Лятото предоставя идеална възможност да активирате метаболизма си по естествен начин.

1. Плуване и водни спортове

Летните жеги превръщат плуването в идеално занимание. То помага да се използват почти всички мускулни групи: ръце, крака, гръб, корем. Това е занимание с ниска интензивност, което означава, че е подходящо дори за тези, които имат проблеми със ставите или са с наднормено тегло.

Водата създава допълнително съпротивление, което прави тренировката по-интензивна.

Кои са най-честите причини за забавен метаболизъм?

2. Туризъм и трекинг

Разходките на чист въздух са една от най-достъпните и приятни форми на физическа активност. Ходенето с умерено темпо може да изгори около 250-300 калории на час, а ако отидете на туризъм по неравен терен, тази цифра ще се увеличи още повече.

3. Йога на чист въздух

Йогата на открито носи удоволствие и ползи не само за тялото, но и за ума. Включването на дихателни упражнения и медитация в йога помага за облекчаване на стреса и подобряване на концентрацията.

4. Колоездене

Колоезденето е идеален начин за съчетаване на физическа активност и опознаване на нови места. Колоезденето развива издръжливостта, подобрява сърдечно-съдовата система и укрепва мускулите на краката и задните части.

5. Игри на открито

Нищо не повдига настроението и не ускорява метаболизма така, както активните игри навън. Плажен волейбол, фризби, бадминтон или дори просто забавна игра на бягане с вашите приятели или деца са чудесни начини да станете активни. Тези игри често изискват бърза смяна на позиции и посоки, което изгаря много калории и развива координацията и сръчността.

Пречи ли бавния метаболизъм на отслабването или е просто мит?

Как да подпомогнете метаболизма си?

Активният начин на живот трябва да бъде придружен от правилно хранене. Ето някои храни, които ще ви помогнат да ускорите метаболизма си:

·       Повече протеини. Протеинът изисква повече енергия за смилане и усвояване, което ще увеличи метаболитния ефект.

·       Пресни зеленчуци и плодове. Лятото е времето за разнообразие от смутита, салати и леки закуски.

·       Режим на пиене. Водата ускорява метаболизма и премахва токсините от тялото. Пийте поне 8 чаши вода на ден.

·       Здравословни мазнини. Авокадото, зехтинът, ядките и семената са полезни не само за сърцето, но и помагат да поддържате метаболизма си висок.

·       Внимание към моделите на сън. Не забравяйте, че добрият сън играе ключова роля в метаболизма. Липсата на сън води до повишаване на нивото на хормона грелин, който причинява глад, и намаляване на нивото на лептин, който е отговорен за чувството за ситост.

Малки стъпки - големи резултати

Не мислете, че всичко това трябва да се спазва перфектно. Правете малки стъпки и се наслаждавайте на процеса. Изберете ново занимание всеки ден, намерете време за кратки дейности и внимавайте за диетата си. Постепенно това ще стане част от живота ви и ще забележите как благосъстоянието ви се подобрява и енергийните ви нива се повишават.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес