Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем обилното кръвотечение от носа в домашни условия

30 декември 2021, 14:25 часа

Кървенето на носа е доста често срещан проблем. Обикновено лекарите го отдават на слаби капиляри. Този проблем е доста неприятен, защото обикновено се случва на обществени места и в най-неподходящите моменти.

Дори да ви се струва, че губите много кръв, количеството е минимално. Носът е един от най-чувствителните органи и е снабден с много кръвоносни съдове, които се намират на повърхността на кожата.

Причините за кървенето на носа най-различни. Сред тях са травма, сух въздух, голяма надморска височина, кихане, по-грубо издухване на носа, търкане, алергии, възраст, инфекции или слаби капиляри. Високото кръвно също може да бъде причина за кървенето на носа.

Оцет

Вземете кърпа или памучен тампон и го потопете в оцет. Посттавете тампона в носа. Оцетът ще помогне за спиране на кървенето. Той действа, като помага на съдовете да се свият и по този начин се намалява кървенето за отрицателно време.

Лед

Той също помага за свиване на кръвоносните съдове. Вземете кубче лед и го разнесете по носа. Той ще помогне за спиране на кървенето. Този метод е изключително ефективен при травми и кървене, породени от тях.

Пълнозърнести продукти

Консумирайте ги редовно. В тях има високо съдържание на цинк, който помага за здравето на кръвоносните съдове. Редовната консумация прави съдовете по-еластични и кървенето ще стане все по-рядко срещано явление.

Портокал и портокалови сокове

В тях има голямо количество на витамин К. Той отговаря за съсирването на кръвта и здравето на кръвоносните съдове. Дефицитът му може да доведе до чести кръвоизливи.

Вода

Сухият въздух през зимата води до напукване на кръвоносните съдове, както и до кървене на носа. Поради тази причина пийте повече вода зимата и не се оставяйте дехидратирани.

Сол

Морската сол се използва като чудесно средство за промиване на носа. Можете да разтворите малко сол в топла вода и да промиете лигавицата. Тази смес е представлява домашно приготвен физиологичен разтвор и действа успокояващо.

Витамин Е

Капсули от витамина можете да откриете в аптеките. При пробив в лигавицата на носа, можете да използвате една капсула, за намажете вътрешността на лигавицата. Това е ще облекчи кървенето и то скоро ще намалее. Можете да приемете хранителни добавки богати на витамина, като превенция срещу отслабване на кръвоносните съдове.

С тези методи ще можете лесно и бързо да спрете кървенето, когато се появи в домашни условия. Голяма част от тях се използват и за превенция срещу разширяването на кръвоносните съдове и оттам пукането на капиляри, което е и една от най-честите причини за внезапно кървене.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес