Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си приготвим сами физиологичен разтвор за промиване на носа?

19 юни 2024, 09:10 часа

Промиването на носа е процедура, която е полезна както за възрастни, така и за деца. Но аптечното средство за нея е необосновано скъпо, затова е полезно да знаете как сами да си приготвите солен разтвор. Не забравяйте, че като първоначални съставки трябва да се използват само преварена вода и висококачествена сол.

Течността за облекчаване на ринит може да се направи от морска сол и от обикновена трапезна сол. Важно е да се приема качествена пречистена вода. Филтрирана или бутилирана ще е достатъчна. Солта трябва да е еднокомпонентна, без ароматизатори и допълнителни съставки.

Как да приготвите солен разтвор за изплакване на носа при хрема?

Рецепта за течност за изплакване на носа на основата на морска сол:

  • вземете 200-250 мл топла вода;
  • разтворете напълно във водата 1 с.л. пречистена морска сол;
  • ако има утайка, тя трябва да се филтрира през специална хартия.

Ако не разполагате с качествен морски продукт, можете да се справите с просто и евтино средство, което е налично във всяка кухня:

  • вземете 200-250 мл топла вода;
  • разтворете в нея 1 ч.л. пречистена готварска сол;
  • добавете 1 ч.л. сода за хляб;
  • след това добавете 1 капка течен йод.

Такава смес идеално почиства, омекотява и дезинфекцира стените на носните пътища и гърлото. Тя може да се гаргари с гаргара за гърло при ларингит.

Запомнете: за бебета трябва да приготвяте по-малко концентрирана течност и не забравяйте да проверите дали сте алергични към йод.

Мийте лицето си една седмица със солена вода и вижте какво ще се случи

Как да използвате физиологичен разтвор за промиване на носа и гърлото?

Слабо концентрираните течности могат да се използват за гаргара на гърлото, за изплакване на носа при хрема и максиларен синузит, за приготвяне на лосиони от подуване. За да се улесни дишането, се използват няколко техники.

Изборът им зависи от личните предпочитания и възрастта на пациента.

При бебета под 2-годишна възраст процедурата се извършва с пипета. Поставете детето на равна повърхност, леко наклонете главата и загребете лекарството. Децата на тази възраст все още не умеят да издухват носа си и да плюят. Почистете устата със стерилна превръзка. Изсмучете слузта от носа с аспиратор или спринцовка.

По-големите деца и възрастните могат да прилагат метода на промиване на носните пътища с малка спринцовка или гумена круша. Необходимо е да застанете пред мивка или да седнете над умивалник. Едната ноздра се притиска, а втората се напръсква с лечебно средство. След това е необходимо или да се изплюе, или да се пусне течността през другата ноздра. Децата трудно могат сами да овладеят тази процедура, задачата на родителите е да насърчават и подкрепят бебето.

Можете да използвате малък чайник с много тънък чучур за промиване на носа. Наклонете главата си настрани над ваната, налейте разтвора в горната ноздра и излезте през долната ноздра. След това повторете процедурата в обратната посока.

Почистване на окото с този разтвор ще Ви помогне при конюнктивит

Ежедневното изплакване на носа със специален физиологичен разтвор ще помогне за облекчаване на ринита.

По време на епидемии тези действия ще помогнат да се избегне сериозно заболяване.

Най-честата причина за неразположението, запушването на носа - риновирус, остро поражение на горните дихателни пътища - носа и носоглътката. През първия ден се появява запушване на носа, обилно отделяне на секрет от носните ходове, повишаване на температурата, която не надвишава 38 °C, когнитивност, общо неразположение. Наблюдава се сълзене, хиперемия на клепачите.

Лечение. В повечето случаи заболяването се лекува самостоятелно без специфично лечение. При риновирусна инфекция се препоръчва симптоматична терапия: много топли напитки, инстилация на вазоконстриктори в носните пътища, промивка на носа с физиологични разтвори, противовъзпалителни и антихистаминови лекарства.

Профилактика. Промиване на носа с физиологичен разтвор след всяко излизане навън; миене на ръцете; прием на витамини; закаляване на организма; изолиране на пациентите; проветряване и влажно почистване на помещението с използване на дезинфектанти; хранене на пациентите от отделни съдове.

Усложнения и прогноза. Прогнозата на заболяването е винаги благоприятна. Всички симптоми на заболяването изчезват напълно в рамките на една седмица. Изключение прави кашлицата, която може да измъчва пациентите в продължение на 10-14 дни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес