Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим със сухата кожа на ръцете?

23 октомври 2023, 14:10 часа

Сухата кожа на ръцете, известна още като ксероза, може да бъде често срещано и неприятно състояние, което засяга много хора, особено през студените месеци или в сух климат. Справянето със сухата кожа на ръцете е от съществено значение както за комфорта, така и за цялостното здраве на кожата.

Ето няколко съвета как да се справите с този проблем:

Овлажнявайте редовно: Основата за справяне със сухата кожа на ръцете е честото овлажняване. Изберете качествен крем или мехлем за ръце, който съдържа съставки като масло от ший, глицерин или хиалуронова киселина, тъй като те спомагат за задържане на влагата.

Избягвайте суровите сапуни: Много сапуни и дезинфектанти за ръце могат да бъдат доста изсушаващи поради високото си съдържание на алкохол. Изберете меки продукти без аромати, които са по-нежни към кожата.

Дерматолог: Какво да правим при напукани ръце до кръв?

Използвайте хладка вода: Горещата вода може да лиши кожата ви от естествените ѝ масла, което засилва сухотата. Придържайте се към хладка вода, когато миете ръцете си, и избягвайте дългите горещи душове.

Ексфолирайте нежно: Мъртвите кожни клетки могат да се натрупат по ръцете и да влошат сухотата. От време на време ексфолирайте с нежен скраб, за да премахнете тези клетки, но не прекалявайте, тъй като прекомерното ексфолиране може да влоши състоянието.

Защитете ръцете си: Носете ръкавици, когато вършите домакинска работа или работите на открито. Това помага да предпазите ръцете си от суровите атмосферни условия и химикалите, които могат да изострят сухотата.

Останете хидратирани: Пиенето на много вода е полезно не само за цялостното здраве, но и за поддържане на хидратацията на кожата. Правилната хидратация отвътре може да се отрази на външния вид, включително на ръцете ви.

Овлажнявайте околната среда: Използването на овлажнител в дома или на работното място може да добави влага във въздуха, което да предотврати изсушаването на кожата.

Носете UV защита: Излагането на слънце може да допринесе за изсушаването на ръцете и преждевременното им стареене. Нанасяйте широкоспектърен слънцезащитен продукт върху ръцете си, ако те са изложени на слънце за продължителни периоди от време.

Избягвайте дразнители: Бъдете внимателни към продуктите, с които влизате в контакт. Избягвайте агресивни химикали и дразнители, които могат допълнително да изсушат ръцете ви. Ако трябва да използвате такива продукти, носете ръкавици.

Ако имате суха кожа на ръцете, побързайте да направите ето ТОВА

Консултирайте се с дерматолог: Ако сухата кожа на ръцете е тежка, упорита или болезнена, добре е да се консултирате с дерматолог. Той може да даде конкретни съвети и да препоръча лечение с рецепта, например кортикостероидни кремове.

За да се справите със сухата кожа на ръцете, трябва да си създадете ежедневен режим, който да дава приоритет на хидратацията и защитата. Ключът е в последователността; като следвате тези съвети и ги включите в ежедневието си, можете да подобрите здравето и външния вид на ръцете си. Не забравяйте, че макар тези предложения да облекчават много хора, кожата на всеки човек е уникална. Важно е да се вслушвате в кожата си и да коригирате рутинната си грижа за кожата, ако е необходимо, за да постигнете най-добри резултати. С правилната грижа можете да се радвате на меки и удобни ръце през цялата година.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес