Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с бързото омазняване на косата?

28 май 2024, 16:33 часа

Обръщането на подобаващо внимание на състоянието на косата не е само израз на суета. Много заболявания са „изписани“ там. Бързото омазняване на косата например може да не е само козметичен дефект, а да подсказва скрито заболяване, нуждаещо се от диагностика и лечение.

Пътят към решение на този проблем минава пред определяне на причините, поради които скоро измитата коса изглежда мазна, без обем, залепнала за скалпа, и търсене на решение въз основа на тези причини. Решението при заболяване, на което се дължи бързото омазняване на косата, е лечение на самото заболяване, а не на последствията от него, докато ако причините не са свързани със здравето, може да се прилагат различни продукти за коса, които да я поддържат по-дълго изглеждаща чиста и свежа.

Ето защо, за да открием решение за справяне с бързото омазняване на косата, първо трябва да идентифицираме причините за него.

Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

Причини за бързото омазняване на косата

Себумът, произвеждан от скалпа ви, е важен за косата. Прекомерното му количество обаче прави косата да изглежда мазна, неподдържана, отнема от обема, блясъка и красотата ѝ. Сред причините за прекомерния себум са:

-          Хормонален дисбаланс

Както хормоналния дисбаланс, така и някои очаквани промени в хормоналния фон като тези преди и по време на месечния цикъл, могат да доведат до бързото омазняване на косата. Ако се касае за дисбаланс, породен от заболяване, то може да  бъде лекувано и така да се преодолее проблемът.

-          Неправилна диета

Начинът на хранене доказано влияе на вида на косата. Грешките в ежедневното меню могат да доведат до проблеми с кожата и косата, бързо омазняване, акне. Колкото по-здравословно е менюто и богато на витамини и минерали, а не на захар и мазнини, толкова по-здрави ще са косата и кожата.

-          Неправилна грижа

Употребата на шампоан, който не е предназначен за мазна коса, тежките балсами и кремове за коса, твърде честото миене на косата, което дава сигнал на скалпа да произведе повече себум, тъй като наличният е отмит, като по този начин се стига не до по-чиста коса, а до по-бързо омазняване на косата. Употребата на продукти, специално разработени за мазна коса, е вероятно да помогне бързо за решаване на проблема. 

-          Климат

Понякога прекомерната влажност или топлина може да е причината за по-бързото омазняване на косата.

-          Емоционално състояние

Стресът влияе не само на състоянието на косата и кожата, но и на здравето като цяло. По отношение на косата е важно да бъде ограничен стресът, тъй като води до прекомерно омазняване.

-          Вредни навици

Редица проучвания сочат, че колкото повече докосвате косата си, толкова повече  и по-бързо се омазнява. Ако се изкушавате да си играете с косата си, вържете я, така няма да помагате за бързото омазняване и ще се радвате на свежа и здрава коса по-дълго  време.

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Бързото омазняване на косата – как да се справим с него?

Става ясно, че можем да се радваме на чиста коса по-дълго, ако се храним здравословно, използваме правилните продукти за типа коса, не си играем с кичурите, лекуваме проблемите, свързани със здравето, влияещи на състоянието на косата, но има ли  и какво друго да направим? Вижте предложенията ни.

-          Използвайте сух шампоан, за да премане себума. Така ще се радвате на коса с много обем, но и ще увеличите времето между две измивания.

-          Разчитайте на маски за скалпа, които отнемат себума, но не прекалено, за да не постигнете обратен ефект.

-          Избягвайте употребата на продукти, съдържащи силикон.

-          Поддържайте четките и гребените си чисти.

-          Хидратирайте скалпа с лек балсам. Лекият балсам може да ви помогне да възстановите и балансирате влагата на скалпа си, без да предизвиква свръхпроизводство на себум. Експертите препоръчват да нанесете малко количество балсам без измиване върху влажна, а не върху суха коса, за да предотвратите омазняването.

-          Зеленият чай, алое вера и чаеното дърво са ваши първи приятели, ако страдате от мазна коса. Използвайте ги в рутинната грижа за скалпа и косата си.

-          Изплаквайте косата с оцет, той е поддържа свежа и намалява омазняването.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес