Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се предпазим от негативна енергия?

05 май 2023, 19:44 часа

Вероятно сте срещали „енергиен вампир“ или негативен човек поне веднъж в живота си, който ви е накарал да се чувствате изтощени след обикновен разговор. Енергийните вампири могат да бъдат във всякакви форми, независимо дали става въпрос за привличащ вниманието роднина, „приятел“, който обича да играе ролята на жертва или колега, който не спира да говори за проблемите си.

Въпреки че не можете да премахнете тези негативни хора от живота си, можете да се предпазите от лошите настроения и токсичното им поведени. Ето няколко прости съвета и трикове, с които да се предпазите от негативната енергия.

Мислете положително

Опитайте се да полагате съзнателни усилия да мислите положително и да сте благодарни за всичко хубаво, което ви се случва. Съсредоточете се върху търсенето на доброто във всяка ситуация, вместо да се занимавате с нещастието и негативността на някой друг. Запомнете, че в края на деня вие сте отговорни само за себе си и за собственото си щастие, а не за нечие друго.

Вместо да си мислите: „Винаги се чувствам ужасно след разговор с Иван“, помислете нещо като „Може да не е забавно да говоря с Иван, но няма да позволя този разговор да съсипе деня ми“.

Други афирмации, които може да използвате са: „Днес ще бъде страхотен ден!“ или „Знам, че независимо какво се случва днес, моите приятели и семейство ме пазят!“.

Преместете се в друга стая

Вашето време и енергия са също толкова ценни, колкото тези на всеки друг. Не дължите на никого времето и разговорите си, особено на енергийните вампири. Ако усещате лошите вибрации на някой друг, не се колебайте да напуснете. Вашето психично здраве и благополучие са най-важни!

Как да управляваме времето си, за да имаме повече енергия?

Поставете граници за себе си

Границите са учтив и много ефективен начин за блокиране на негативната енергия. Нека вашите връстници, колеги, роднини, приятели и познати знаят какви са вашите граници. Кажете на енергийният вампир, че се чувствате уморени или че сте заети с нещо друго в момента. Ако трябва да прекарате време с негативен човек, като роднина, задайте твърд начален и краен час за вашата среща.

Може да кажете: „Съжалявам, не мога да говоря в момента. Изоставам с някои задачи“ или „Не спах много снощи, така че не съм готов за дълъг разговор в момента“

Стойте далеч от негативните хора, когато това е възможно

Направете избор да стоите далеч от негативните хора. Това може да изглежда по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но не е толкова трудно, колкото си мислите. Преди да отидете на училище, работа или друго място си обещайте, че няма да говорите или да общувате с негативни хора. По този начин ще бъдете напълно защитени от техните негативни вибрации.

Можете да седнете или да работите по-далеч от негативен колега, така че да не се разсейвате по време на работа.

Не винаги е възможно да избягвате негативните хора, но все пак можете да се опитате да спазвате известна дистанция.

Признаци на енергийно прегаряне и как да се отървете от него

Обградете се с приятели

Възприемането на положителна енергия е също толкова важно, колкото и изхвърлянето на отрицателна енергия. Винаги, когато можете, прекарвайте време с насърчаващи и подкрепящи приятели. Положителната енергия е един от най-добрите начини да се предпазите от отрицателната.

След тежък работен ден може да излезете на питие с приятели. Добрите приятели няма да ви съдят и ще ви подкрепят безусловно. Ще се почувствате щастливи и доволни, когато сте около тях, вместо емоционално изтощени.

Слушайте инстинкта си

Енергийните вампири не винаги са лесни за разпознаване. В крайна сметка всичко се свежда до това как се чувствате, когато сте около такъв човек. Ако винаги се чувствате изтощени след разговор с определен човек, можете спокойно да приемете, че той е негативен човек, който изсмуква вашата енергия.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес