Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим с ранното ставане сутрин и киселото настроение

10 октомври 2023, 07:00 часа

Събуждането рано сутрин може да бъде проблем за много хора. Независимо дали това се дължи на работа, училище или лични цели, ставането от леглото преди изгрева на слънцето може да бъде трудна задача. Въпреки това има няколко стратегии, които можете да приложите, за да се преборите с ранното ставане и да направите ранните сутрини малко по-удобни за управление.

  • Установете последователен график на съня: Един от най-ефективните начини да се преборите с ранното ставане е да установите редовен график на съня. Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, дори и през почивните дни. Това помага за регулиране на вътрешния часовник на тялото ви и улеснява ранното събуждане.
  • Създайте релаксиращ режим за лягане: Релаксираща рутина преди лягане може да сигнализира на тялото ви, че е време да се успокои и да се подготви за сън. Дейности като четене, вземане на топла вана или практикуване на упражнения за дълбоко дишане могат да ви помогнат да се отпуснете и да заспите по-лесно.

Още: Ползите и вредите от ранното събуждане

  • Ограничете излагането на екрани: Синята светлина, излъчвана от смартфони, таблети и компютри, може да попречи на производството на мелатонин - хормон, който регулира съня. Опитайте се да ограничите времето, прекарано пред екрана, в рамките на един или два часа преди лягане, за да подобрите качеството на съня си.
  • Избягвайте кофеина и тежките ястия преди лягане: Консумацията на кофеин или тежки, богати ястия близо до времето за лягане може да наруши съня ви. Стремете се да избягвате кофеина следобед и вечер, а ако сте гладни преди лягане, изберете лека закуска.
  • Създаване на комфортна среда за сън: Уверете се, че спалнята ви е благоприятна за сън. Това означава стаята да е тъмна, тиха и с комфортна температура. Инвестирането в качествен матрак и възглавници също може да доведе до значителна промяна в качеството на съня ви.
  • Използвайте будилник с настройки за постепенно събуждане: Вместо да се събуждате от силен алармен сигнал, помислете за използване на будилник, който симулира постепенно изгряване на слънцето или възпроизвежда успокояващи звуци, за да ви събуди леко. Това може да направи процеса на събуждане рано сутрин по-малко рязък и по-приятен.

Още: 5 причини да започнете да ставате в 5 сутринта

  • Бъдете активни през деня: Редовната физическа активност може да ви помогне да заспите по-бързо и да се насладите на по-дълбок сън. Опитайте се обаче да избягвате интензивните упражнения близо до времето за лягане, тъй като те могат да имат обратен ефект.
  • Управлявайте стреса: Високото ниво на стрес може да затрудни заспиването и ранното събуждане. Практикуването на техники за намаляване на стреса, като медитация, йога или водене на дневник, може да ви помогне да се отпуснете и да се подготвите за спокоен сън.
  • Ограничете дрямките: Кратката дрямка през деня може да бъде освежаваща, но дългата или нередовна дрямка може да наруши режима на съня ви. Ако ви е трудно да се събуждате рано, опитайте се да ограничите дрямките през деня до 20-30 минути.
  • Бъдете търпеливи и постоянни: Промяната на навиците ви за сън изисква време, затова бъдете търпеливи към себе си. Може да отнеме няколко седмици, за да се адаптирате към новото време на събуждане, но с последователни усилия и правилни стратегии можете успешно да се преборите с ранното ставане и да се радвате на по-продуктивни сутрини.

Още: Защо на някои хора им е супер трудно да стават рано сутрин

Източник: Oddmattress

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес