Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим с падането на коса след боядисване?

03 юни 2024, 20:30 часа

Промяната на цвета на косата е сред най-честите услуги във фризьорските салони. Независимо от причините – по-модерен стайлинг, разхубавяване чрез боядисване на кичурите в цвят, подчертаващ красотата на кожата и очите, моментно решение или начин да бъдат прикрити белите коси, боядисването крие и своите рискове като прекомерно изсушаване на косата, косопад, изтощаване, които следва да познаваме и да предприемем превантивни мерки да не се случат.

Дори най-щадящите бои за коса съдържат химия, която поражда рискове за здравето на скалпа и дължините, а честото боядисване може да доведе до сериозни проблеми и сериозна загуба на коса. Това важи особено за тънките, слаби коси, изтощени от къдрене, изправяне или други увреждащи косъма процедури, както и за косите на дамите, които не полагат грижи за боядисаната си коса като хидратиране, подхранване, грижа за цвета и предпазването му от избледняване.

Падането на косата след боядисване е сред най-неприятните последствия от стремежа към промяна и разкрасяване, като в редки случаи то може да причини  дори оголване на скалпа. За да не се стигне до това неблагоприятно развитие и вместо жива, бляскава коса в наситен цвят да се търси лек за упорития косопад,вижте кои са средствата за превенция и как да се справим падането на коса след боядисване, ако сме допуснали да се стигне до това.

Падането на коса след боядисване – как да се справим?

Важно да полагате допълнителни грижи за косата си, след като е боядисана, тъй като дори най-щадящите бои увреждат косата. В идеалния случай ще сте подготвили косата много преди самото боядисване. Боядисваната коса се нуждае не само от продукти, предназначени и разработени специално за нея, които повишават здравината ѝ, възстановяват я и не позволяват цветът да избледнее бързо, но и от щадящо третиране – минимално стилизиране, по-рядка употреба на пресата за коса и машата, преустановяване на интензивното четкане и дори нова калъфка за възглавницата – от сатен, която да не наранява гривата ви по време на сън и да не води до заплитания.

С какво трябва да се измие косата след боядисване – тайните трикове на професионалистите

Специалистите съветват да ограничете процедурите за коса като честота и да боядисвате косата си не по-често от веднъж на всеки шест седмици, за да намалите увреждането. Това няма да премахне риска от косопад и изтощаване на косата, но ще го направи по-незначителен и лесен за лечение и преодоляване. Вижте тези съвети на професионалистите за ограничаване на риска от косопад и справяне с падането на коса след боядисване, споделени от професионалистите.

-          Подхранвайте косата си

Ключовото тук е да изберете продукти за подхранване на боядисвана коса, а не да си забъркате домашна маска. Макар да ефективна, тя ще отмие от цвета и ще намали времето между две боядисвания, което е крайно нежелателно, защото всяко боядисване води до допълнително  увреждане на косата. Разчитайте само на продукти, които са специално създадени за боядисаната коса. Те не само ще се  погрижат за запазване на цветя, но и за подхранване и възстановяване на баланса на скалпа.

-          Преустановете друго третиране

Ако косата ви е боядисана, пропуснете изправяне, къдрене и други трайни процедури за косата, за да намалите косопада, ако се наблюдава такъв, или риска от косопад.

-          Намалете градусите

Вероятно няма нужда да припомняме, че пресата и машата горят косата, ако са включени на максимална температура. Може да изправите косата си или да се радвате на изящни вълни и използвайки уредите на ниски градуси.

-          Уверете се, че използвате качествена боя

За да избегнете прекомерно увреждане на косата, трябва да я боядисате с висококачествена боя за коса. Боядисването в салона е по-малко увреждащо от това в дома ви, защото професионалистите знаят как бързо  и равномерно да нанасят боята, как да я съобразят със структурата на косъма и кога да я отмият, за да не изгорят косата.

Боядисване на косата: Това е най-добрият цвят за сивата коса

-          Подстригвайте редовно косата си

Дълга коса, която е и боядисана, е трудна за постигане цел. Косата, изтощена от системно боядисване, обикновено има сухи и цъфтящи краища, нуждаещи се от подстригване. Не пропускайте срещата с ножицата, дори да мечтаете за дълга коса. Единствено подрязването ще се справи с разделените и късащи се краища, както и единствено подстриганата коса с премахнати цъфтежи и оръфани връхчета изглежда здрава.

-          Предпазвайте цвета

Колкото по-траен е цветът, постигнат от колориста ви, толкова по-рядко ще се нуждаете от освежаването на нюанса. Колкото по-рядко се нуждаете от боядисване, толкова по-здрава и с по-минимална загуба на кичури ще е косата ви.

-          Сушете косата си на стайна температура

Използвайте топлото време, за  да се откажете от сешоара и други източници на топлина, които изсушават мократа коса буквално и преносно, и отнемат от хидратацията ѝ.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес