Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаеш токсичните приятели

14 ноември 2021, 17:13 часа

Токсичните приятели не са толкова лесни за разпознаване, защото, ако желаят, могат умело да прикрият истинските си чувства и мотиви за действията си. Как да разберете, че вашето приятелство е "отровно" и е време да му сложите край?

Истинските приятели могат да станат по-близки до вас от семейството: винаги можете да разчитате на тях, те ви разбират перфектно. Ако чувствате, че излизането с определени хора често ви носи отрицателни емоции, вероятно имате токсични приятели. Способността да разпознавате такива хора е много важна: това ще ви помогне да съхраните нервите си и да сложите край на отравящото живота приятелство навреме. Какви са признаците, че приятелите ви не са истински?

Не изпитвате приятелска подкрепа от тях.

"Фалшивите" приятели най-често говорят само за себе си и не се интересуват от вашите чувства и проблеми. Когато се чувстват зле, те очакват помощ от вас, но когато вие се чувствате зле, те не бързат да окажат подкрепа. Техните проблеми винаги са по-важни от вашите. Ако чувствате, че давате повече, отколкото получавате, по-добре е да прекратите връзката.

При нормално приятелство приятелите се подкрепят еднакво. "Никой не дърпа одеялото само върху себе си". Истинският приятел винаги ще ви изслуша и ще се опита да помогне.

Те не са доволни от вашите постижения.

Най-приятното нещо в приятелството е да празнуваме заедно успехите и щастливите събития. Въпреки това, токсичните приятели мислят различно: за тях приятелството винаги е състезание. Вашият успех не ги прави щастливи, а само ги дразни. Те завиждат на постиженията ви и понякога дори не се опитват да го крият.

Добрият приятел е този, който винаги се радва на успеха ви. "Другите" приятели обикновено ревнуват от късмета ви и не могат да споделят радостта ви с вас.

Те не могат да приемат вашия отказ.

Slucvа се при цялото си желание да не можем да помогнем на приятелите си, защото просто нямаме такава възможност. Ако човек е обиден от отказа да изпълни определено искане и ви обвинява в егоизъм, това може да означава, че общува с вас само за лична изгода.

Добрите приятели са съпричастни към тези ситуации и не изискват жертви от вас.

Чувствате се изтощени след общуване с тях

Приятелствата не трябва да се превръщат в emoziонално влакче в увеселителен парк. Ако настроението на вашите приятели може да се промени драстично през деня и тези промени се отразяват негативно на вас, струва си да помислите дали изобщо имате нужда от такова приятелство.

Истинските приятели обикновено се опитват да се развеселят, комуникацията им се основава на взаимна подкрепа. Ако общуването с определен човек ви изтощава, има вероятност това да е токсичен приятел.

Чувствате, че не може да им се вярва

Тези "приятели" могат да ви предадат в своя полза. Такива хора възприемат приятелството като конкуренция и без никакви угризение на съвестта, могат да ви обсъждат зад гърба ви и дори да разкажат на непознати за личния ви живот.

Имате ли такива "приятели"?

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес