Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаем самоубиеца

31 август 2015, 16:15 часа

Учени са установили основните критерии, благодарение на които роднините на един или друг човек могат да разберат, че той е склонен към суицид.

Изследователите са представили резултатите от своята работа на конференцията на специалистите по невропсихофармакология 28th ECNP Congress.

Както твърди статистиката, самоубийствата се явяват изключително разпространена причина за смърт сред младите хора – всяка година доброволно си отиват от живота около 800 000 души, а опити да извършат самоубийство правят 20 пъти повече хора.

Във Великобритания суицидът заема първо място сред причините за смърт на мъже под 35 години.

Психолозите твърдят, че са успели да установят редица признаци, присъщи на човека, който може да се реши на отчаяната крачка, но потиснатото състояние не се отнася към тях.

Основните три пункта гласят: ако човек е склонен към рисковано поведение – например бързо шофиране, намира се в състояние на психомоторна ажитация – постоянно си дърпа дрехите, потрива ръце или тропа с крака по пода, когато седи, а също проявява склонност към импулсивни действия, това значи, че той се е приближил с 50% към извършването на опит за суицид.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес