Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да прогоним мравките и хлебарките

05 май 2022, 13:07 часа

Домът ви трябва да се поддържа чист, за да избегнете появата на мравки и хлебарки. Ако все пак ги срещате да се разхождат свободно, разберете как да се отървете от тях. 

Хлебарки у дома

Хлебарките не само, че са практически всеядни и няма да останат гладни, тези буболечки дават богато потомство. Дължината им е около 2 см. и имат свръхчувствителни антени, които им помагат да разпознават различни миризми и да се ориентират добре в пространството. По този начин бързо намират остатъците от храна. Основната опасност от наличието на хлебарки в къщата е, че те, пълзяйки от място на място, носят различни инфекции. Като се има предвид, че хлебарките се размножават с главоломно темпо (според статистиката една женска средно ражда около 200 нови индивида), тогава присъствието на поне няколко насекоми в къщата може да се превърне в цяло нашествие.

Как да се отървете от хлебарки?

Процедурата не е лесна. Основната трудност се крие във факта, че хлебарките се хранят с всичко и трудно умират. Започнете със сериозна подготовка. Почиствайте редовно мивката и пода, съхранявайте хрантилните продукта в добре затворени шкафове или в специални опаковки с капак. Дезинфекцирайте дома си. Използвайте препарати, съдържащи инсектициди. Бъдете внимателни и следвайте инструкциите. Не извършвайте процедурата в присъставието на деца или домашни любимци.

Откъде се появяват мравките?

Причините за появата на мравките е различна - от стари мебели, тавани или мазета. Както в случая с хлебарки, мравките могат да станат носители на различни инфекции. Върху пипалата им се натрупват патогенни организми, които могат да попаднат върху храната. Ако искате да се отървете от домашните мравки завинаги, трябва да разберете причините, поради които те са се появили във вашата къща. Най-често малките насекоми се появяват от тъмни уединени места като пространството зад дъската.

Как да се отървете от мравки в дома?

Мравките са всеядни и лесно се адаптират към човешката хранителна система. За да ги прогоните използвайте ароматите на мента, карамфил или обикновен оцет. Поставете цялата храна в хладилника, дори хляба, зърнените храни и тестените изделия. Ако вече сте открили мравки в зърнените храни, ще трябва да изхвърлите продуктите. Зеленчуците могат да се изнесат на балкона. Но не забравяйте: всичко, което оставите извън хладилника, ще привлече насекоми. Направете общо почистване. Уверете се, че никъде няма следи от храна. Напръскайте всички дъски и кътчета в кухнята с оцетен разтвор, мравките го мразят. Ако традиционните методи не помогнат, можете да използвате аерозол против мравки, инсектицидни прахове и гелове. След като се отървете от паразитите, е важно стриктно да се придържате към превантивните мерки, редовно да правите общо почистване и да спазвате правилата за съхранение на храна.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес