Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предпазим електроуредите при гръмотевична буря?

26 юли 2022, 16:45 часа

По време на гръмотевична буря, електрическите уреди доста често се повреждат, което от своя страна може да послужи като източник на пожар. За да не се случи това, трябва да запомните правилата за работа с тях и предпазването им при такъв случай.

На първо място по време на гръмотевична буря изключете електрическите уреди от захранването. Телевизорът трябва не само да бъде изключен от контакта, но също така е необходимо да изключите щепсела на антената от него. В крайна сметка, ако в него попадне мълния, оборудването не само рискува да се счупи, но и да доведе до пожар.

Безплатно приложение ви спестява пари при покупка на електроуреди

Когато излизате от къщата, уверете се, че всички устройства са изключени. Това се отнася не само за телевизора, но и за компютър, сешоар, както и за зарядно за мобилен телефон, което трябва да се извади от контакта. Електрическите уреди, които са включени, но не работят, много компоненти са под напрежение и могат да се запалят.  Този проблем е от значение преди всичко за собствениците на вили, които често идват на обектите през уикенда и оставят къщата без надзор до следващия „уикенд“. За толкова дълъг период абсолютно не си струва да оставяте електрически уреди включени в контакта.

Електрическата мрежа е по-добре да не се претоварва. Ето защо не трябва да включвате няколко устройства в един удължител - телевизор, компютър, мобилно зарядно устройство и т.н. Много е важно да се затворят прозорците  в стаите по време на гръмотевична буря - те могат да привлекат кълбовидна мълния в къщата. Освен това не се препоръчва пускането на печката, тъй като димът, който излиза, е с висока електропроводимост и увеличава риска от проникване на мълния в комина. Наред с това е забранено стоенето до прозорците, използването на телефона, докосването на крановете за вода.

Разберете кой енергиен клас електроуреди е най-икономичен

За да намалите риска от повреда от пренапрежение, ще ви помогне удължителен кабел с вградена защита от пренапрежение, към който можете да свържете няколко устройства наведнъж. Ако няма заземяване в електрическата мрежа, устройствата със защита от пренапрежение няма да спасят, тъй като при директен удар на мълния нито едно устройство не е в състояние да осигури защита. По-старите домове нямат заземяване, така че закупените устройства със защита от пренапрежение може да не функционират правилно. Ето защо проверката на електрическата мрежа на вашия дом трябва да бъде поверена на специалист и да се уверите, че къщата е възможно най-защитена от гръмотевични бури.

След гръмотевична буря ще ви трябва малко търпение - когато гръмотевичната буря отмине и електрозахранването се възстанови, устройствата могат да бъдат свързани отново към интернет и електрическата мрежа. Ако телефонът мълчи, телевизорът не работи или няма интернет, съветваме ви да изчакате 30 минути - в повечето случаи услугата ще се възстанови сама. По-важно от устройствата, разбира се, е вашата лична безопасност и липсата на заплаха за вашите близки, така че спазвайте правилата за безопасност по време на гръмотевична буря: влезте на закрито или стойте в затворена кола, стойте далеч от вода и високи дървета или колове за знамена (мълнията обикновено удря високи предмети) и не използвайте електронни устройства.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес