Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да преборим косопада с храна

29 април 2022, 08:20 часа

Косопадът е проблем, който се проявява както при мъжете, така и при жените. За косопад се счита състоянието, при което човек губи над 100 и повече косъма всеки ден. Сред  причините, които го провокират са някои генетични заболявания, хормонални проблеми,  стрес, инфекции на скалпа, недохранване, околната среда, някои вирусни инфекции и други. 

Косопадът може да се провокира и от употребата  на стилизиращи продукти, боядисването на косата,  честото използване на сешоар, преса или маша за коса и други. Всичко  тези симптоми са много индивидуални и се проявяват различно, при хората, в зависимост от техния пол и от възрастта им.

Диагностицирането на косопада трябва да се направи от специалист дерматолог, като се вземат под внимание много и различни фактори и да се направят хормонални изследвания, пълна кръвна картина и редица други. Лечението, което се провежда е тясно свързано с причината, която е довела до това състояние. Добрата новина тук е, че освен с медикаменти, косопада може да бъде преборен и с приема на различни храни, които са богати на протеини и други полезни хранителни вещества.  И нищо чудно, защото те са сред най-важните за здравето на нашия организъм и практически могат да бъдат включени в хранителния режим на човек, за справянето му с различни здравословни проблеми.

Най-голяма част от протеините, от които се нуждае човек се намират в соята, яйчния жълтък, пилешкото и телешкото месо и риба тон.  Хората, страдащи от косопад е добре да приемат и храни, които са богати на минерали, защото те  също са много важни за здравето.  Цинкът е един от тези минерали, който отговаря за регенерирането на клетките, регулирането на различните телесни функции, хормоналния баланс в тялото и разбира се растежа на косата.

Не по-малко важен е и магнезият, като и двата минерала се съдържат в големи количества в бананите, тофуто, кафявия ориз, соята, мидите, скаридите и други.  Желязото също е един много важен елемент, който е и един от основните съюзници на хората, страдащи от косопад. Него можете да си набавите чрез консумацията на лешници, бадеми, сушени плодове, какао, черен дроб, морски дарове и други.

Да не забравяме и за минералите, които са жизнено важни за здравето и особено за хората с косопад. Витамин С, който е отговорен за по-доброто усвояване на желязото, можете да си набавите чрез плодовете, като портокали, лимони или ягоди. Другият важен витамин е витамин В, който се съдържа в големи количества в гъбите, яйчния жълтък и риба тон.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес