Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистим мрежите на вратите и прозорците

28 октомври 2021, 21:15 часа

Много от нас не могат да си представят оцеляването на лятото без мрежи против комари. Комари и молци у дома вечер, мухи по всяко време на деня - така изглежда лятото без подходяща защита на прозорците и балконските врати. Ето защо комарниците и всякакъв вид мрежи станаха много популярни и започнахме да ги монтираме все по-често в домовете, за да можем да се наслаждаваме на тишината и спокойствието далеч от насекомите. Те обаче представляват един основен проблем - бързо се замърсяват. Валежите, прахът и замърсяването на въздуха се утаяват и правят мрежите против комари да изглеждат небрежни, а също така ограничават достъпа на слънчева светлина до помещението. За щастие това може да се предотврати с редовно почистване.

Могат ли да се почистват мрежите на прозорците и вратите?

Мрежата за комари, прикрепена към прозореца, е много стегната и е трудно да се почисти, за да не се рискува деформация и увреждане на деликатното тъкане. Следователно първата стъпка в почистването трябва да бъде разглобяването на комарника. Ако имаме мрежа с дървена или алуминиева рамка, просто откачете куките и отстранете конструкцията. Ако мрежата е закрепена с велкро или самозалепващи ленти, тя трябва да се отдели много бавно и внимателно от прозореца, за да не се нарушава конструкцията.

Как да почистите мрежата против комари?

Отстранената мрежа против комари в рамката е най-добре да се постави на пода, така че мрежата да докосва земята по цялата си повърхност. По този начин избягваме повреда по време на почистване. Мрежите без рамка също трябва да се перат много внимателно, като се избягва внезапно триене, което може да повреди материала. Можете също така първо да накиснете комарника във ваната и да изчакате натрупаната мръсотия да се разтвори. Определено обаче не трябва да се пере в пералня.

С какво да измиете мрежата?

Средството, използвано за почистване на мрежата против комари е също толкова важно, колкото и методът на почистване. Мрежата е твърде деликатна, за да се почиства със силни почистващи препарати, така че си струва да изберете деликатен прах за пране или течност за пране. Добавете избрания продукт към топла вода и след това използвайте мека кърпа, за да почистите внимателно мрежата. След измиване е необходимо да я изплакнете, но този път във вода, която не съдържа никакви почистващи течности.

Какво да правим след измиване?

След измиване не поставяйте комарника веднага на прозореца. Следващата стъпка трябва да бъде изсушаването му с мека кърпа или хартиени кърпи. Неточно изсъхнала мрежа на прозореца може да се деформира. След изсушаване мрежата против комари може да се постави на място. По този начин, благодарение на редовното почистване, тя може да ни служи дълги години и да не плаши гостите с грозен външен вид.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес