Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистим четка за коса?

24 март 2023, 08:45 часа

Четката за коса е ценен помощник за оформяне на прическата в домашни условия, а ако изберете компактна, сгъваема четка, може безпроблемно да я носите и в дамската си чанта и да ви е винаги под ръка. Основен недостатък е трудното почистване и поддържане на четката за коса, която лесно задържа косми, прах, себум и остатъци от стилизиращи продукти. Макар трудоемко, почистването на четката е важно, тъй като замърсената е не само нелицеприятна, но и води до омазняване и замърсяване на косата, заради себума и мъртвите клетки, натрупани по повърхността ѝ. Как да почистим четка за коса е вторият въпрос след въпроса как да изберем четка за коса, който дамите си задават по отношение на този ценен помощник. Споделяме с вас няколко съвета и хитри трика, които ще направят почистването по-лесно и ще ви спестят време и усилия.

Как да почистим четка за коса?

За да почистите четката си за коса имате нужда от няколко помощника – кърпа, клечки за уши, легенче, шампоан, ножица, гребен.

- За да почистите космите върху четката, използвайте гребен. С него лесно ще захванете и издърпате навъртените върху четката ви косми. Ако е необходимо, използвайте и ножица, за да ги отрежете на няколко места и по-лесно да ги издърпате. Може да разчитате и на други помощници, с които да издърпате и премахнете косата между космите на четката – шиш, клечка за зъби, вилица – всичко остро, с което може да издърпате нагоре навъртените косми коса е добре дошло и ще улесни задачата ви.

- Клечките за уши са идеален помощник, с който да изчистите четката между бодличките ѝ. Потопете в спирт и действайте нежно и внимателно. Спиртът идеално почиства и дезинфекцира всякакви наслагвания върху меката част на четката ви за коса, но го използвайте само за четки от пластмаса.

- Измиването на четката с топла вода и шампоан гарантира, че ще премахнете идеално себум, натрупвания от стилизиращи продукти, мръсотия. Поне веднъж месечно потопете четката, след като сте премахнали топовете косми от нея, в леген с шампоан и я оставете 10-тина минути. Изплакнете добре, за да не остане шампоан по четката ви, който по-късно да премине върху косата ви, докато я използвате. Оставете я да се изцеди върху хавлия. Не я търкайте и не я сушете близо до източник на топлина. Попитайте с мека кърпа или с тампон за грим между бодличките и оставете да изсъхне на стайна температура. Ако четката е от естествен косъм, просто я оставете да изсъхне сама с космите надолу върху чиста хавлия. Този лесен метод за почистване на четка за коса с шампоан и топла вода може да се използва както за четки за коса със синтетичен косъм, така и за четки за коса от глиган или друг естествен косъм. Внимание – дървени четки не трябва да се киснат във вода, за да не повредите дървените им части. Оставете ги не повече от минутка в легена с топла вода и шампоан. Това е напълно достатъчно за тях.

- Не пропускайте докато почиствате косъмчетата на четката си за коса да почистите и дръжката ѝ. Там също се наслоява мръсотия, тъй като я пипате с ръце, щедро напоени със стилизантите ви за коса. Ако забравите да почистите дръжката, на по-късен етап от нея ще замърсите отново косъмчетата на четката. Не я пропускайте.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес