Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да пестим ток от компютъра и да намалим разходите?

11 януари 2023, 18:16 часа

Повечето хора дори не се замислят да оставят компютрите си включени през целия ден, да не говорим да ги извадят от контакта, когато свършат, или да изключат бутона за захранване. Ако искате да спестите пари, тогава ще трябва да промените отношението си към тази техника.

В операционната система Windows има редица опции, за които мнозина не знаят, докато други просто ги игнорират. Но разработчиците и програмистите вече са се погрижили компютърът ви да консумира минимум електроенергия. На първо място, за това има специални режими на работа.

Има три от тях: режим на заспиване, хибернация и автоматичен режим. Всеки от тях е предназначен да гарантира, че по време на престой вашето оборудване не работи напразно. Когато пестенето на енергия е активирано, компютърът ще изключи почти всички свои компоненти, като същевременно напълно ще запази цялата ви работа. Въпреки това всеки от тези режими има значителна разлика и преди да ги използвате, трябва да го разберете.

7 начина за пестене на ток

Спящ режим

Минимизира консумацията на енергия от системата, като премества всички ваши отворени приложения и документи в RAM паметта на вашия компютър.

RAM - Грубо може да се опише като процесорна памет. Това не е същата памет, в нашия обичаен смисъл, като например на флаш устройство или твърд диск. Той съхранява информация, която процесорът използва в определен момент от време. Такива данни заемат малко място и непрекъснато се променят. Поради това RAM се изчислява в малки обеми и има ултра-бърза скорост. Но в същото време за неговата работа е необходим източник на постоянен ток.

Когато преминете към този режим, компютърът се изключва на външен вид и е възможно да се определи фактът на неговата работа само чрез индикатора. В същото време компютърът прехвърля всички потребителски данни в "RAM" и в това състояние чака възобновяване на работата. Благодарение на използването на бърза памет можете почти мигновено да включите компютъра си и да продължите работата си от мястото, където сте спрели.

Как да пестим електроенергия през зимата?

Недостатъкът на този метод е следният - тъй като целият принцип се основава на съхраняване на вашите данни в RAM, не съвсем предназначен за това, можете да загубите цялата информация само за момент, като изключите захранването. Независимо дали става въпрос за случайно изключване, изтощена батерия на лаптопа или прекъсване на захранването.

Препоръчва се да го използвате само ако работата ви е запазена или няма данни, които не искате да загубите.

Режим на хибернация

Методът е подобен във всичко на предишния, само с една разлика. Цялата съхранена информация не се съхранява в RAM, а на твърд диск, който не е летливо устройство. Така, ако изключите захранването, няма да загубите данните си. Това дава по-голяма надеждност, но значително по-бавна скорост както на преминаване в самия режим, така и обратно в работно състояние.

Как да пестим ток: няколко полезни съвета

Автоматичен преход

Този метод използва и двата принципа на съхранение на информация. Но красотата на това е, че когато компютърът се възобнови, те първо използват зареждането на данни от RAM, т.е. с максимална скорост на изстрелване. И ако по някаква причина е имало прекъсване на захранването, тогава зареждането от твърдия диск ще бъде активирано и във всеки случай няма да загубите информацията си.

Независимо от версията на Windows, ръчното превключване към един от режимите е същото. Щракнете върху старт, след това близо до бутона за изключване отворете допълнително меню чрез икона (или чрез самия бутон). В самото меню изберете желания режим. Много по-интересна е настройката за автоматичен преход.

В допълнение към ръчното активиране на режимите за пестене, операционната система предоставя друг мощен инструмент за намаляване на консумацията на енергия. Това са планове за захранване и техните опции.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес