Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да не пръска олиото при пържене?

23 април 2022, 13:15 часа

Пържената храна може да е вкусна, но пръските от олиото са толкова неприятни. Вярвате или не, ужасният ефект на пръскане обикновено се появява, когато водните капчици от храната докоснат горещото олио.

Как да не пръска олиото при пържене?

Не се притеснявайте – с подходящите кухненски прибори и някои допълнителни предпазни мерки може да кажете сбогом на пръскането с олио завинаги!

За целта:

Стъпка 1 - Избършете съставките предварително

Когато водата удари нагорещеното олио и се изпари, тя се превръща в много капчици, което води до ефекта на пръскане. Такъв, всички усещаме и се страхуваме от болезненото докосване по кожата. За допълнителна защита подсушете съставките с хартиена кърпа или преди готвене.

Поставете ограничител или решетка върху плота. Парите от нагорещените съставки може да се изпарят през дупките на такъв тип ограничители, но действителното масло ще остане в тигана.

Стъпка 2 

Не използвайте твърде много олио при готвене. Докато се пържи, напълнете тигана с ⅔ олио. Същото важи и за пърженето – налейте достатъчно олио, за да покрие долната половина на съставките, вместо да пълните тигана.

Стъпка 3

Изберете дълъг и широк тиган за готвене. Не използвайте плитки тигани. Вместо това вземете съдове за готвене, които са достатъчно големи, за да поберат всички необходими съставки, а също така имат високи страни, които обхващат целия тиган. По-високият вариант е по-малко податлив на пръски!

Стъпка 4

Изберете качествен тиган от неръждаема стомана или чугун. Евтините съдове за готвене от неръждаема стомана невинаги разсейват равномерно топлината. В тигана могат да се образуват горещи точки, което води до допълнителни пръски. Вместо това вземете качествен тиган от неръждаема стомана или чугун, който разпределя добре топлината.

Стъпка 5

Когато се нагряват бавно, чугунените съдове разпределят добре топлината.

Стъпка 6

Поръсете щипка сол на дъното на съда. Напълнете тавата с олио, поръсете с щипка сол отгоре. Солта предотвратява разпръскването на мазнина по време на готвене.

Стъпка 7

Солта абсорбира част от влагата от храната, което помага да се предотврати разпръскването на масло. За това може да използвате и брашно!

Стъпка 8

Внимателно поставете храната в тигана. Опитайте се да не изпускате съставките от високо - това може да доведе до ненужни пръски. Докато храната се готви, използвайте щипки, за да я обърнете, без да пръска олио.

Нарежете месото на филийки преди пържене. По-тънките парчета месо пръскат по-малко. Ако работите с по-дебело парче месо, посейте го преди пържене.

Може да нарежете месото на тънки ивици или да го изстискате с чук.

Изберете дълбок съд за готвене. Вземете тенджера или фритюрник, достатъчно голям, за да побере съставките. Мерете от горната част на тигана – за да намалите риска от пръскане, трябва да има поне пространство между повърхността на олиото и тигана.

Стъпка 9

Уок тиган е друг добър вариант, ако искате съставките да се изпържат добре.

Добрите материали за готвене са неръждаема стомана, алуминий, мед и чугун.

Подредете хранителните продукти в мрежести кошници. След това запържете съставките, като бавно спускате кошницата в сгорещеното олио. Винаги поставяйте храна в кошницата преди пържене, за да предотвратите пръскането на олио по краищата.

Не изпускайте храна в тигана или фритюрника. Докато се пържат съставките, потапяйте ги в олиото с лъжица или щипки.

Може да използвате кошничката. Така, няма да има нужда от много допълнително оборудване за пържене!

Запържете храната внимателно и от двете страни, за да избегнете пръскане. След това извадете съставки и ги подсушете с хартиени салфетки, за да дръпнат излишната мазнина. Загрейте олиото и пригответе останалата храната, докато стане хубава и хрупкава.

Не добавяйте допълнителни продукти в кошничката за пържене. Нека първата порция ястия е напълно готова. Ако добавите допълнителни съставки, докато първоначалното ви ястие все още се готви, може да се изгорите. Вече знаете стъпките: Как да не пръска олиото при пържене. Успех в начинанието!

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес