Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да НАМАЛИТЕ сметките си за отопление и пак да ви е топло

17 февруари 2022, 13:05 часа

С настъпването на зимния период започват да се покачват сметките за ток у дома, а и на работното място, ако сте собственик на бизнес. В границите на семейния уют обаче може да се възползвате от някои начини, по които да спестите от хабене на енергия и да направите дома си по-топъл. Ето какво може да направите:

Инсталиране на вътрешна и външна изолация

Голяма част от новото строителство е с външна изолация, но ако вашето е по-старо можете да поставите такава. Изберете такава с дебелина поне 10 см, за да има реални резултати.
Ако сте на последен етаж или таванско жилище, то за вас е подходящ вариантът и за вътрешна изолация, за да запазите топлината в помещението. 

Многокамерна дограма

Дограмата оказва голямо влияние върху температурите в дома ви, затова инвестирайте в добра и качествена такава. Има някои видове прозорци, които правят дома по-студен и труден за отопляване като например френските или пък прекалено много прозорци по стените. Но истински качествената дограма не би изпитала затруднение да се справи и с това препятствие.

Изберете по-плътни завеси и килими за дома си

Може би не сте се досетили, но завесите спомагат за задържането на топлината вкъщи, като те не само правят интериора по-уютен и красив, но и задържат студения въздух между тях и прозорците, за да не се разпространи из цялата стая и да понижи температурата вътре. Можем да кажем, че завесите са една бюджетна и добра алтернатива за изолация. През деня не е задължително те да са спуснати, използвайте ефирно и по-тънко перде за целта, а вечер пуснете плътните завеси.

Килимите също имат способността да задържат топлината в дома особено ако сте на долен етаж и под вас няма хора, подът ще държи хлад. Килите освен само като аксесоар за дома са и важна част за задържането на топлина у дома през зимния сезон. Изберете например по-дългокосмест или се консултирайте с продавач в магазина, за да откриете най-доброто и ефективно решение за дома ви.

Съществуват и редица други варианти, които може да ви помогнат при понижаване на сметките за отопление, като е възможно да инсталирате например подово отопление, което първоначално е сериозна инвестиция, но след това ще усетите изплащането му. 

В обощение, важно е да имате добра дограма, за да е топъл домът ви, както и варианти са изолацията спрямо нуждите на вашия дом и възможностите, а чрез отделни интериорни компоненти може да спомогнете за задържането на топлия климат.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес