Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да накараме цветята във вазата да ни радват по-дълго

16 август 2021, 20:05 часа

Цветята създават настроение, пораждат различни приятни чувства – на любов, на радост, на умиление. Също така е много тъжно гледаш как букетът, подарен предишния ден, изсъхват, без да имат време да ви радват по-дълго с красотата и аромата си. Мнозина не знаят как правилно да се грижат за откъснатите цветя и да удължат живота им възможно най-дълго. Няколко прости съвета ще запазят букета ви свеж за по-дълго време.

Подготовка на цветята

Махнете пластмасовата обвивка от букета, тъй като тя може да причини образуване на капчици влага по листата, което от своя страна води до бързо увяхване. Ако сами късате цветята от своята градина, то за предпочитане е да го правите сутрин. През този период стъблото съдържа най-много влага, споделят градинари. Изплакнете стъблата и отстранете долните листа на цветята - това ще избегне гниенето във водата. Нарежете стъблата най-малко два сантиметра под ъгъл от 45 градуса. 

Подготовка на вазата

Вазата винаги трябва да е перфектно чиста. Бактериите ще направят водата мътна и цветята бързо ще изгният и изсъхнат. Напълнете вазата с топла чешмяна вода и след това добавете дресинга за цветя. Понякога продавачите разумно слагат в букета торбичка с „храна за растения“. Но ако го няма, можете сами да приготвите подобна смес. За да направите това, добавете 1 чаена лъжичка захар към 1 литър вода и 2 ч. л. лимонов сок или винен оцет. Киселината е необходима за предотвратяване растежа на бактерии. Съществуват и необичайни препоръки, като например добавяне на няколко капки белина, за да се избегне гниене, или малко количество водка, което на теория забавя узряването на пъпките. Използвайте тези продукти много внимателно и в минимални количества. 

Последващи грижи

Поставете цветята на хладно място в стаята, без достъп до пряка слънчева светлина и отоплителни уреди. Сменяйте водата редовно, за да предотвратите евентуален застой. Някои сортове цветя изискват водата да се сменя ежедневно или през ден. Ако съдържанието на вазата стане зелено, появи се слуз или получи неприятна миризма, измийте вазата с гореща вода и сапун и я напълнете отново. 

Когато сменяте водата, добавете отново подхранваща смес и подрежете стъблата. Отстранете изсъхналите цветя. Не ги оставяйте във вазата. Ето че никак не е трудно да се запази красотата във вазата за повече време от обикновено.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес