Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем топла завивка за зимата

31 октомври 2021, 11:10 часа

Качественият сън е от съществено значение за тонуса, доброто здравословно състояние и когнитивните способности. Той зависи до голяма степен от комфорта – избор на подходяща температура в спалното помещение, избор на легло, матрак и завивка. 

Подходящата завивка през зимния сезон е едно от условията за спокоен, възстановяващ сън. Изборът е отговорна задача, а решенията, които взимате, трябва да се основават на познания за плюсовете и минусите на всеки вид завивка.

6 съвета за избор на завивка за зимата

Ако държите на премиум качество, ненадмината лекота, топлина и дълго живот на завивката, изберете модел с естествен пух. Този тип се препоръчва и за хората, които се потят по време на сън, тъй като осигурява идеална терморегулация и предпазва от потене. Животът на тези завивки е по-дълъг от този на синтетичните. Качеството също е многократно по-добро. Завивките са дишащи, незапарващи, меки, комфортни.

Естествено този тип завивки не са лишени от недостатъци. Основният е високата им цена. Друг недостатък е възможността на някои видове да предизвикат алергия у чувствителни лица. Това прави изборът на екологични завивки, които не са обработвани с химикали и алергени, съществен. Тяхната цена обаче е още по-висока.

Дългият живот оправдава разходите, но все пак този тип завивка не е по всеки джоб и не се вмества във всеки бюджет. Ако сте избрали пух, комбиниран с пера, за да спестите от цената, имайте предвид, че перата лесно излизат от завивката, а това не е приятно за всеки.

Ако сте чувствителни и алергични или ако се нуждаете от по-бюджетно решение, спрете се на олекотена завивка със силиконов пълнеж. Тя е мека, лека, топлеща, изключително комфортна, а липсата на пух, който е заменен със силикон, гарантира спокойни нощи и за хората с алергии. Цената ѝ зависи от бранда и варира в широк диапазон, достъпен за всеки джоб.

Важен е не само пълнежът. Не пропускайте да проверите и плата на завивката. С най-добро качество и като най-добро решение, осигуряващо топлина, без да спарва тялото, се слави памукът. Следва го примесът памук с полиестер. Микрофибърът е най-неподходящ, цената му е по-ниска, но предизвиква спарване и изпотяване.

Предпочитайте капитонирани завивки. При тях пълнежът е разпределен равномерно, не се струпва на едно място. Това осигурява по-равномерно разпределяне на топлината и са по-лесни за поддръжка.

Важно е и пликът да е с размерите на завивката. Проблем и неудобство създават както по-малкия, така и по-големият плик.

Не пропускайте да съобразите завивката и с останалите елементи на спалното бельо.

Допълнителен съвет за завивките ви

След като сте избрали своята завивка, не пропускайте да се запознаете подробно с подходящите начини за пране, почистване, поддръжка, прибиране, за да може да ви служи дълго. Различните материи, пълнежи и тъкани се нуждаят от различна грижа. Липсата на правилно поддържане ще ви лиши от качествата на завивката, какъвто и модел и пълнеж да сте избрали.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес