Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем подходящата игла за нашата шевна машина?

23 юли 2022, 13:30 часа

Разделянето на иглите според вида на използвания материал е най-просто и достъпно за любителите шивачи, така че иглите са:

Подходящи за шиене на повечето видове тъкани: блузи, костюми, палта, спално бельо, интериорни тъкани и др. За производството на такива тъкани се използват естествени, изкуствени или смесени видове влакна, различни методи на тъкане и техните комбинации. Изборът на подходяща игла се определя от дебелината и плътността на тъканта. За тънки тъкани е подходяща игла от 60 до 75 номер, с игла от 75 до 90 се шият средни тъкани, а за дебели тъкани е по-добре да шиете с игли от 90 до 110.

Дънки – този тип игла има по-дълъг връх от универсалната игла и е много остра, което ви позволява да пробиете дебелия дънков плат. Иглите за дънки могат да се използват и при шиене на продукти от тънка кожа, изкуствена кожа, винил, лак и други материали със специални покрития и импрегнации.

Последни моди в ръкоделието

Иглата за плетене се отличава със заоблен край и при шиене влакната на тъканта се раздалечават, а не се пробиват. Доста е трудно да се различи игла за трикотаж от универсална, освен ако не е под ръка микроскоп. За да идентифицирате бързо игла за плетене, прокарайте острия й край върху нокътя, заобленият край на тази игла няма да остави следа от надраскване.

При бродиране на машина изборът на игла се извършва по два параметъра: вида на тъканта и вида на използвания конец. Такива игли са полирани, не разкъсвайте и не натискайте конеца при бродиране. Иглите с покритие са по-скъпи, но издържат по-дълго от обикновените игли.

Иглите за бродиране са подходящи за повечето тъкани: сатенен бод, плетене, кръстат бод и др. Имат различна дебелина на върха, която се избира в зависимост от вида на материала.

Някои видове конци се използват за имитация на вълнена бродерия, с тях лесно създават имитация на козина, но също така лесно се разкъсват, за да се избегне това, се използват игли с широко, гладко полирано око. Такива игли са доста редки в свободната продажба и могат да бъдат заменени с игли за бродиране и чрез намаляване на скоростта на бродиране.

Популярни ръкоделия у нас и в чужбина - говорим за гоблени за шиене и диамантени гоблени

Това е специален вид игла, характеризираща се със специално заточване, често наподобяващо острие или копие. Такава игла не пробива материала, а го реже именно поради тази причина, линия, направена върху кожа или изкуствена кожа, не може да бъде разкъсана, следите от пробиване на иглата не могат да бъдат премахнати.

Трябва да се отбележи, че при шиене и бродиране на тънка кожа използването на специални игли не винаги е оправдано и те могат лесно да бъдат заменени с универсални игли.

Остра игла, използвана в комбинация за прави и специални подгъви. При шиене с такава игла влакната на тъканта се раздалечават на по-голяма ширина, което създава дупка в тъканта. Колкото по-често иглата влиза в една и съща дупка, толкова по-голяма ще бъде тя.

Изразен ажур от шевове-подгъви, направени с тази игла, се постигат върху тъкани с рехава структура на тъкане (лен, памук и др.). Също така тази игла може да се използва за бродиране. Преди да извършите подгъване или бродиране, се препоръчва тъканта да се колоса.

Иглата за зашиване се използва за извършване на висококачествени шевове, с дебели и декоративни конци. Има удължено ухо и тънък, рязко заострен връх. Пробива лесно няколко слоя плат, за да предотврати пропускане на шевове.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес