Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да избегнете нашествие на оси при пикник

18 юни 2016, 12:56 часа

Учените са предложили прост, но ефективен начин да се избегне нашествието на оси по време на пикник. За тази цел е достатъчно да се неутрализира първото насекомо разузнавач, пише The Telegraph.

Щом забележите първата оса, която обърне внимание на вашите хранителни запаси, трябва да се опитате да я покриете с чаша и да я неутрализирате. Главното е разузнавачката да не се върне в своето гнездо и да повика своите посестрими.

Разбира се, може и да убиете насекомото, но ентомолозите призовават да се въздържате от тази екологично недалновидна крачка - осите изпълняват много полезни функции в природата, включително атакуват вредните насекоми.

Забележително е, че учените и до днес не знаят как точно общуват осите помежду си, но социалните им навици не предизвикват съмнения.

"Ако успеете просто да спрете тази първа оса, предотвратявайки връщането ѝ в колонията, имате много по-големи шансове да избегнете нашествие", отбелязва д-р Сериан Самнер от Бристолския университет (Великобритания).

Ученият пояснява, че осите проявяват голям интерес към сладкото и други човешки храни в края на лятото, когато техните родителски задължения по отглеждане на потомството са изпълнени. За тази цел осите носят в гнездото други насекоми, които служат като източник на белтъчини за подрастващото поколение.

И още един съвет да избегнете излишното внимание на осите е да запазите спокойствие, когато насекомите започнат да кръжат около вас. Сами по себе си осите не са агресивни, но ако започнете да махате с ръце срещу тях, те ще се защитават.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес