Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да дадем втори живот на старо огледало?

01 октомври 2024, 07:55 часа

Тази практична мебел рано или късно помътнява, напуква се или се зацапва, което я прави невъзможна за нормална употреба. Но не бързайте да хвърляте старото огледало в кошчето - в крайна сметка все пак може да му се даде втори, много ярък живот.

Стар декор за огледало: Направи си сам рамка

Още: Картофи за огледала - питайте опитните домакини

Ако самото огледало е изправно и само рамката му е повредена, тя трябва да се смени. Можете да направите това сами, защото благодарение на подходящата декорация тази мебел ще бъде в перфектна хармония с интериора на стаята.

Клони и дървета

Един от най-популярните и естетически начини за обновяване на огледало е да направите рамка за него от дървени материали. Можете да поръчате красива антична рамка или сами да изберете декора - например от цели клони или малки разфасовки. Такава оригинална рамка определено няма да остане незабелязана.

Още: Къде НЕ трябва да поставяме огледало у дома

Черупки

Друг печеливш вариант е да украсите огледалото с черупки или други материали на морска тематика (камъчета, мъниста, фигурки). Не е необходимо да правите „морската“ рамка симетрична - асиметрията ще изглежда не по-малко очарователна.

Още: Защо изглеждаме различно в огледалото, отколкото на снимката?

Мозайка

Мозаечните рамки за огледала изглеждат много оригинални и креативни. Освен това, материалът за мозайката не трябва да се купува в специализиран магазин - той може да бъде направен от фрагменти от керамични плочки, цветно стъкло или шарени съдове.

...и други материали

Ако огледалото е малко, тогава за неговата украса трябва да изберете „леки“ материали - изкуствени цветя, мъниста, кристали, копчета, дантела и т.н. Всички елементи също трябва да са малки по размер, за да не закриват самото огледало.

Мебелен декор

В случай, че старото огледало вече не може да изпълнява преките си функции, тъй като е загубило своята прозрачност и чистота, е време да го превърнете в декоративен елемент за други мебели. Можете да го използвате цяло или можете предварително да го нарежете на парчета.

Декорация на саксии

Ако старите саксии са все още доста здрави, но външно не са много представителни, покрийте повърхността им с огледални парчета в произволен ред. Или покрийте контейнерите със слой глина и фиксирайте огледалните фрагменти в него, докато изсъхне.

Старо огледало в градината: как да използвате

Има и използване на ненужно огледало на градината - в края на краищата с негова помощ можете визуално да разширите пространството или да подчертаете отделни елементи от пейзажа.

Най-лесният начин да използвате огледало в градината е да го поставите до една от цветните лехи. Растенията ще бъдат отразени в него, а цялата композиция ще изглежда още по-привлекателна. По същия начин огледало може да се постави близо до селско езерце, за да му придаде повече обем и чар.

Между другото, ако във вашия имот няма езерце, тогава старо огледало (овално или кръгло) успешно ще го замени. Поставете го върху равна повърхност и го украсете с растения, камъни и градински фигури.

Ако има много огледални фрагменти, тогава можете да ги използвате, за да облицовате краищата на селски пътеки, граници на цветни лехи или да украсите камъни на алпийски хълм.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес