Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жълти или червени череши - кои да изберете?

11 юни 2023, 11:22 часа

С настъпването на топлото юнско време идват и вкусните плодове за сезона: черешите и ягодите. Ако ягодите заемат централно място в началото на месеца, черешите идват на мястото им по-късно. На градските пазари, ще намерите череши от цял ​​свят.

В черешите има голямо количество магнезий, манган, мед, калий, калций, желязо, така че черешите са незаменими за тези, които са с нисък имунитет през зимата и пролетта, които имат дефицит на желязо и витамини, необходими за хемопоезата. Една чаша череши почти напълно компенсира дефицита на микроелементи, необходими за нормалната хемопоеза, поради което се препоръчва за честа употреба от тези, които имат синдром на дефицит на желязо или анемия.

Поради високото съдържание на калий, фибри и някои леки етерични масла, черешите са незаменими за профилактика и лечение на сърдечни заболявания. Черешата нормализира водно-електролитния баланс, премахва излишната течност, поддържа нормалното функционално състояние на сърдечния мускул.

Замразяване на череши - за какво да внимавате?

Черешите имат уникална комбинация от биофлавоноиди, микроелементи, витамин С, който има същия противовъзпалителен ефект като ибупрофен, парацетамол и много други нестероидни противовъзпалителни средства. Черешите са на почит от тези, които работят много физически. Облекчава мускулния спазъм след тренировка и има аналгетичен и противовъзпалителен ефект. Череша се препоръчва за тези, които изпитват различни мускулни болки.

Черешата има уникален ефект върху имунната система, като стимулира положителните защитни свойства на организма и има лек противотуморен ефект.

Кои хора не трябва да пропускат черешите - ползите за тях са големи

Жълти или червени череши - кои да изберете?

Жълтите череши, известни още като бели череши, съдържат по-малко пигменти, което ги прави по-добър избор за деца и възрастни, склонни към алергии и обриви. Тези череши също са богати на минерали и редки витамини RR и F, въпреки че нямат толкова витамин B и желязо.

Трудно е да се каже коя череша е по-здравословна. Някои източници твърдят, че тъмните плодове са по-полезни, тъй като съдържат повече каротеноиди и флавоноиди, които помагат за забавяне на процеса на стареене, осигуряват противоракова и антивирусна защита.

Но и в двата случая черешите се препоръчват на много пациенти с пептична язва, проблеми с дебелото черво и в традиционната медицина за лечение на екзема, артрит и бронхит.

Разбира се, нито една храна не може да осигури всички хранителни вещества, от които се нуждаете, така че е важно да комбинирате и да изберете това, което ви харесва. Смесете двата сорта и бъдете здрави!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес