Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Журналист беше глобен заради интервю с гей

21 януари 2019, 07:50 часа

Египетски съд осъди телевизионен водещ на една година затвор за интервюиране през миналата година на мъж, който е гей, предаде БГНЕС.

Мохамед ал-Геити, който неведнъж е изразявал своята позиция срещу хомосексуалните, е обвинен в насърчаване на хомосексуалността и отхвърлянето на религията. Съдът в Гиза го глобява с 3 000 египетски лири (147 долара) и разпорежда да бъде под наблюдение в продължение на една година след изтърпяването на наказанието, каза Самир Сабри, адвокатът, завел делото срещу него.

През август 2018 година ал-Геити е интервюирал мъж с хомосексуална ориентация в своето токшоу на частната телевизия на ЛТС и е обсъждал хомосексуалността му в ефир. По време на интервюто мъжът, чието лице е било замъглено, за да бъде скрита самоличността му, разказал, че е мъжка проститутка и открито е говорил за връзката си с друг мъж.

След излъчването на интервюто, Върховният съвет за медийна регулация, най-висшият медиен орган в Египет, е прекратил излъчването на канала за две седмици за "професионални нарушения". В изявление съветът каза, че ЛТС ТВ е нарушила "забраната за появата на хомосексуални или промотирането на техните изяви".

Съветът забрани появата на хомосексуалисти във всеки магазин, след като флаг с цветовете на дъгата - символ на общността на лесбийките, хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните - беше раздаден по време на концерт в Кайро през 2017 година.

Хомосексуалността не е изрично забранена в Египет, но гейовете от доста време са обвинявани в разврат от дълбоко консервативното мюсюлманско общество.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес