Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жената, родила 69 деца: Историята на рускинята Валентина Василиева

14 юли 2023, 21:50 часа

В наши дни се случва жени да раждат по 20-30 деца и това се смята за изключително постижение и изключение от нормалното. Но никой не може да се доближи до рускинята Валентина Василиева, която е обявена за жената, родила най-много деца - 69 на брой.

Историята ѝ е колкото шокираща, толкова и драматична, защото съпругът ѝ я е изоставил, за да се ожени отново и... да си направи още 18 деца. Но да започнем от началото.

Валентина се ражда през 18 в. в Русия в град Шуя, намиращ се на около 250 км североизточно от Москва. Тя е обикновено момиче, което ражда в домашни условия и без помощ от лекар. Изненадващото е, че при всички тези тежки бременности и раждания Валентина губи само две от децата си.

Но как така 69 деца? Това възможно ли е?

Сигурни сме, че си задавате подобни въпроси и с право. Ето как Валентина се е сдобила с 69 отрочета: тя е родила 16 двойки близнаци, 7 пъти ражда тризнаци и 4 пъти - четиризнаци. Или с други думи - родила е 27 пъти, като това се е случило в периода 1725-1765 г.

От екипа на Рекордите на Гинес са проверили информацията за Валентина Василиева и са решили, че тя е достоверна, затова са записали като официален нейният рекорд за най-много родени деца. Разбира се, мнозина се съмняват, че подобно постижение е възможно и то в Русия в години, в които медицината е далеч от каквито и да било акушеро-гинекологични върхове. Интересното е, че има документално доказателство за тази невероятна история. Документът е изпратен от руски манастир към Москва и е датиран от 1782 г. В него се споменава за Фьодор (както се казва съпругът на Валентина) и за това, че този мъж има 82 деца от двата си брака.

Оказва се, че Фьодор зарязва Валентина, след като става ясно, че тя не е в състояние да му роди повече деца. Тогава плодовитият мъж се разделя с "яловата" си съпруга и се жени повторно, а втората му съпруга Анна опложда с нови шест двойки близнаци и два комплекта тризнаци.

Съдбата на Валентина не е ясна, тъй като не е ясно кога е починала, но интересът към нея не е спирал през всичките тези години. През 2015 г. BBC публикува разследване, в което се включват експерти по репродуктивно здраве. Всички те са категорични, че физически е невъзможно Валентина да е родила толкова много деца, тъй като това означавало, че е била бременна общо 18 години, което, според специалистите, е пълна фантастика.

Снимка: iStock

Какви са аргументите, че не е възможно да се родят 69 деца?

Обикновената бременност с едно дете е сериозно изпитание за женския организъм, а какво остава за бременност с двойка или тройка близнаци. Точно това е основният довод на специалистите, които се съмняват в историята на Валентина, тъй като тя би трябвало да е била бременна в продължение на близо 20 години. А и във времената, в които е живяла Валентина, медицината е била доста по-примитивна от днес, така че и от тази гледна точка историята е съмнителна.

А какви са аргументите, с които историята на Валентина е напълно възможна?

Според Рекордите на Гинес историята на Валентина наистина звучи фантастично, но е напълно възможна. Защо? Обяснението е просто: случайност. Напълно е възможно въпросната Валентина да е била много здрава и плодовита жена. А и кому е било нужно да фалшифицира манастирски документи?

И за финал: Имаме ли случай в съвремието на жена като Валентина?

Да, имаме, макар и той да е под съмнение, разбира се. През 2017 г. в медиите излиза новина за многодетна палестинка, която е починала. Жена от Газа, която също е родила 69 деца, е починала на 40 години. Според медийните публикации, семейството от Палестина не се е интересувало от Рекордите на Гинес, затова и бройката на децата се знае единствено от съпруга и поради тази причина цялата история не е потвърдена.

И все пак, животът на Валентина Василиева ще остане като изключително любопитно доказателство, че понякога хормоните, гените, случайностите и обстоятелствата се подреждат така, че превръщат живота ти от обикновено съществуване някъде в Русия до вечен рекорд за най-много деца. И в двата случая - никак не е лесно.

ОЩЕ: Нигерийка готви 100 часа нон-стоп, за да постави нов световен рекорд (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес