Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ястията, към които задължително да добавим КИМИОН

22 февруари 2022, 13:42 часа

Кимионът е една от най-предпочитаните подправки, идващи от Азия. Днес този кафеникав прах може да бъде открит по цял свят. Българите изключително много ценим вкуса на подправката и не пропускаме да я добавим към почти всяко едно ястие.

Можем да добавим към гозбите диворастящ кимион, както и култивиран, който сами да си отглеждаме в градините. Диворастящият се среща най-вече в северната част на страната.

Към кои ястия е прието задължително да се добавя от тази подправка?

Обикновено сме свикнали да добавяме кимион към ястията, които се приготвят с месо. Вкусът на кебапчетата и кюфтетата няма как да е същият, ако пропуснем да поръсим каймата с поне една – две щипки от ароматната подправка. Колбаси, суджуци и всякакви други деликатеси също са съвместими с кимион. Вкусът им се подчертава и са много по-апетитни.

Най-полезните подправки за сезона

Разбира се, тази подправка се добавя не само към кебапчета и кюфтета, но и към каймата, с която пълним чушки и приготвяме сарми. Специфичният вкус на подправката я превръща в идеална за индийската кухня.

Подобно на чубрицата, кимионът също не е свръх претенциозен и успява да си кореспондира отлично с редица други подправки. Той е част от състава на кърито, гарам масала и много други миксове.

Кимионът е почитан и в мексиканската кухня. Немислимо би било да си представим такос без неговото присъствие.

У нас сме свикнали да го комбинираме както с месни блюда, така и с безмесни. Съчетаваме го добре с чубрица, черен пипер, магданоз, девесил и още много други.

Много по-вкусно се получава ястието, ако предварително запържим кимиона в малко мазнина. Този процес способства за подсилването на аромата му.

Не забравяйте да го добавяте към гозбите, които приготвяте, ако искате вкусът им да е ненадминат!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес