Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядох продукти с изтекъл срок на годност - какво да правя?

18 декември 2022, 17:33 часа

Има ситуации, когато купуваме продукти, поставяме ги в хладилника и забравяме, че всеки от тях има свой срок на годност. Следователно, различни сосове, печени продукти, консерви и млечни продукти могат да бъдат остарели в момента на консумация.

До какво може да доведе случайното използване на продукт с изтекъл срок на годност?

Трябва ли да обръщам внимание само на срока на годност на опаковката?

Важно е да знаете, че посочването на срока на годност върху опаковката е средно и доста общо понятие.

Често този термин се отнася до понятието качество на продукта, а не неговата безопасност.

С други думи, някои от продуктите няма да навредят на здравето, ако се консумират след изтичане на срока на годност - те просто губят част от вкуса, придобиват неприятен послевкус или мирис.

Храни с изтекъл срок на годност: 9 НЕВЕРОЯТНИ начина на употреба

Освен това продуктите, които не са изтекли, но са се развалили по някаква причина, също могат да бъдат опасни. Това важи особено за млечните, месните продукти, салатите, сосовете.

Често нарушаването на условията за съхранение или транспортиране, повредата на опаковката води до ранно разваляне на продукта.

Затова първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато оценявате качеството на даден продукт, са сетивата ви – зрение, обоняние и вкус.

Мухъл, лепкавост, лоша миризма, обезцветяване, вкус и други показатели за разваляне на храната трябва да са причина да спрете да ядете.

В допълнение, често развалените продукти, в които се размножават патогенни бактерии и се натрупват токсини, външно не се различават по никакъв начин от нормалните, доброкачествени.

Между другото, производителите често играят на сигурно и пишат срока на годност с марж. Следователно забавянето от няколко часа или 1-2 дни не трябва да се превръща в нещо опасно, ако не се променят визуалните органолептични показатели на продукта.

10 храни с изтекъл срок на годност, които може да ядете без проблем

Възможни ефекта от консумацията на храни с изтекъл срок на годност

Без последствия

Най-често използването на продукти с изтекъл срок на годност няма да причини никаква вреда на човек.

Освен неприятния вкус и разваленото настроение заради безвкусното ястие, няма да има негативни ефекти. Но не се възползвайте от този факт и не използвайте продукти с изтекъл срок на годност. Те могат да бъдат опасни, особено ако се съхраняват при неподходящи условия.

За дълбоко замразени продукти, консерви и зърнени храни, насипни продукти забавянето от няколко дни не е критично и няма да повлияе на здравето.

Ако продуктите се съхраняват във фризера няколко месеца, те могат да станат по-сухи, не толкова вкусни и сочни, но могат да се консумират без страх за вашето здраве.

Консервите в кутии, ако не са ръждясали, издути или вдлъбнати, могат да издържат много години. Продуктите в опаковката - тестени изделия, бисквитки, зърнени храни, след изтичане на срока на годност могат да се консумират, но те ще остареят, ще придобият неприятен вкус.

Пастьоризираните продукти не причиняват инфекции и отравяния, тъй като цялата флора умира по време на пастьоризацията. Ето защо има препоръки да се изоставят непастьоризираните продукти по време на бременност, в ранна детска възраст и при сериозни заболявания.

Ако това са млечни продукти, те могат да станат опасни поради факта, че са замърсени с бактерии след пастьоризация, ако е нарушена целостта на опаковката, неправилно съхранение и охлаждане. Ето защо, преди да използвате продукти, си струва да оцените срока на годност, да помиришете продукта и да го оцените външно.

Мислите, че ТЕЗИ храни нямат срок на годност, НО всъщност се развалят и са опасни

Хранително отравяне

Хранителното отравяне е една от първите причини за треска, болки в стомаха, гадене, повръщане и диария.

Хранително отравяне е възможно при употребата както на продукти с изтекъл срок на годност, така и на доста подходящи за периода, но замърсени с патогенни бактерии или техните токсини.

Най-често хората се отравят от нетрайни храни - това са яйца, месо, плесенясали зеленчуци и плодове.

Разбира се, ако продуктът не изглежда много свеж, има признаци на разваляне, мухъл, неприятна миризма, гнил или кисел вкус, това ще ни откаже от яденето.

Но някои бактерии не развалят вкуса и мириса, външния вид на храната. И често отравяне възниква, ако се използват сурови, недостатъчно термично обработени или дълго съхранявани храни, ако не е спазен температурният режим.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес