Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изберете порче вместо борче. Какво трябва да знаем за порчетата

17 март 2022, 08:40 часа

Ако и вие като много съвременни хора обичате природата, растения и животни, но все още не знаете, за какво и кого да отделяте грижи ви време, то тази статия е за вас.

Изберете порче вместо борче

Ако не искате да се ангажирате с домашен любимец, който винаги изисква огромно количество грижи като котка или ежедневни разходки, както кучето, то помислете за варианта за порче.

Какво трябва да знаем за порчетата

Домашно порче, познато и като фретка, в изминалите няколко години стана сред най-популярните животни, гледани като домашни любимци.

Характеристики на порче

Домашното порче достига дължина между 35 и 60 сантиметра и може да тежи между 350 гр. и 3 кг. Женските са по 35 см, а мъжките с десет сантиметра по-големи.

Порчето се различава с конусовидна глава. Очите му са кръгли, бадемовидни, цветът им според козината. Имат триъгълни нослета, малки учи, заоблени и отдалечени. Козината на порчетата фретка е мека, копринена и блестяща, идеална на допир. При някои породи е гладка. Такива са ангорските, където е и по-дълга. Порчето може да е в различни цветове черно, бяло светло кафяво, до тъмнокафяво. Тъмните порчета притежават светли ивици около муцунките си.

Отглеждане на порче

Можете да отглеждате порче в голяма клетка. Може, дори да го пускате на свобода из дома си. Имайте предвид, че фретките прегризват кабели, затова трябва да обезопасите помещенията. През деня може да държите порчето свободно да се разхожда из остъклена тераса. Проверете, преди това, дали такова място има сенчесто място за лятото. През нощта е го прибирате в клетка, за да спи защитено.

Хранене на фретка

По природа поровете порове са хищници. В условията на дома се препоръчва висококачествена и специализирана храна, богата на протеин и мазнини. Забранени са храни като: млечни продукти, зеленчуци, плодове и захарни изделия. Достъп до вода за пиене, трябва да имат всеки ден.

Хигиена на порчета

Ако искате да изкъпете домашния с и любимец порчето, трябва да го правите не по-често от един път месечно. Прилагайте само бебешки шампоан или шампоан за котки. Не къпете фретка с прекалено топла вода. Проверявайте ушите за инфекции и подрязвайте ноктите. Водете при ветеринар, редовно за ваксинации и профилактични прегледи.

Порче може да използва и котешка тоалетна, защото, както котките и поровете са много чисти. За да го научите на тези хигиенни навици, поставете в съд смес с котешка тоалетна.

Вземете си порче, вместо борче за домашен любимец, ако ще работите от вкъщи

Смята се, че порчетата миришат лошо, това не е така. Остра миризма имат само мъжките, и то в любовния период. Когато порчето е кастрирано, няма да ви създава подобен дискомфорт в домашната обстановка.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес