Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имат ли подправките срок на годност?

16 юни 2023, 08:08 часа

Независимо дали сте любител готвач или опитен шеф, вероятно знаете, че поддържането на добре зареден шкаф с подправки е една от тайните за перфектния вкус на вашите ястия.

Това, което може би не осъзнавате, е, че подправките правят повече от просто подправяне на вашата храна. Те също могат да помогнат за предотвратяване на развалянето и да добавят повече цвят и полезни за здравето растителни съединения към вашите ястия.

Много често срещани подправки и билки, като карамфил, куркума, розмарин, градински чай и канела, демонстрират мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Нещо повече, ранните данни сочат, че честото ядене на храни с подправки и билки може да намали риска от усложнения, свързани със сърдечни и респираторни заболявания.

Ако сте съхранявали билки и подправки за известно време, може би се чудите дали срокът им на годност изтича и кога трябва да бъдат сменени.

Срок на годност на най-разпространените билки и подправки

В кулинарния свят подправките са направени от изсушени корени, кора или стъбло на растение, докато билките са изсушените или пресни листа на растението.

При определяне на срока на годност на сушените билки и подправки променливите, които трябва да се вземат предвид, включват техния вид, обработка и съхранение. Например, сушените подправки са склонни да издържат по-дълго от сушените билки и колкото по-цели или по-малко преработени са, толкова по-дълъг е срокът им на годност.

Изсушените билки обикновено издържат 1-3 години. Примерите включват: босилек, риган, мащерка, розмарин, дафинови листа, копър, магданоз, кориандър, мента, майорана.

Смлените или стрити на прах подправки обикновено имат срок на годност 2-3 години. Често срещаните примери включват: джинджифил на прах, чесън на прах, смляна канела, чили на прах, смляна куркума, смлян бахар, смлян кардамон, червен пипер, счукан червен пипер на люспи, смеси от подправки.

Целите или несмлени подправки имат най-дълъг срок на годност, тъй като по-малка част от повърхността им е изложена на въздух, светлина и влага. Това им позволява да запазят своите ароматни масла и ароматни съединения по-дълго от техните смлени събратя.

Ако се съхраняват правилно, целите подправки могат да издържат до 4 години. Примерите включват: цели зърна черен пипер, кориандър, синапено семе, семена от копър, семена от ким, кимион, цяло индийско орехче, карамфил, канелени пръчици, цели сушени люти чушки, лимонена трева.

8 подправки, които ще превърнат всяко ястие в кулинарен шедьовър

Солта е изключение от правилото, тъй като може да се използва неограничено време, независимо от размера и формата си, без да се развали или загуби вкус. Въпреки това, ако използвате подправена сол, всички допълнителни подправки може да загубят силата си с течение на времето.

Как да разберете дали вашите подправки са се развалили

Сушените билки и подправки наистина не се развалят в традиционния смисъл. Когато се каже, че една подправка се е развалила, това просто означава, че е загубила по-голямата част от своя вкус, сила и цвят. За щастие, консумацията на подправка, която се е развалила, едва ли ще ви навреди.

Ако не сте сигурни от колко време имате дадени подправки, можете да разберете дали е време да ги изхвърлите, като проверите аромата и вкуса им. Натрошете или разтрийте малко количество в дланта на ръката си. Ако ароматът и вкусът са слаби, вероятно е време да ги замените.

Съхранение на подправките за максимален срок на годност

Минимизирането на тяхното излагане на въздух, топлина, светлина и влага е от ключово значение за максимизиране на срока на годност на билките и подправките, което може да ви помогне да намалите отпадъците и да спестите пари за закупуване на нови продукти.

Въпреки че съхраняването на подправки в прозрачни контейнери до печката може да е удобно и естетически приятно, това не е добър начин да запазите силата им.

Вместо това хладна, суха и тъмна среда като килер, чекмедже или шкаф, разположени далеч от печката или фурната, е чудесно място за съхранение на вашата колекция от подправки.

Гответе с тази подправка - Тя е цяр за организма

Също така се уверете, че подправките се съхраняват в плътно затворени, бурканчета. Стъклените или керамичните са сред най-добрите варианти, тъй като са лесни за почистване и вършат чудесна работа за предпазване от въздух и влага.

Пластмасовите също са популярен избор, но те обикновено не са толкова добри и могат да абсорбират цветовете и миризмите на различни подправки. Това може да ги направи по-трудни за почистване, ако искате да ги използвате повторно.

Бурканчетата от неръждаема стомана са други отлични опции, но тъй като металът е топлопроводим е важно да се съхраняват далеч от източници на топлина като котлона.

Също така имайте предвид, че влагата може бързо да влоши вкуса и текстурата на вашите подправки, като потенциално ги накара да се слепят или плесенясат. Ако забележите мухъл в някоя от подправките я изхвърлете.

Можете да запазите подправките си сухи, като използвате лъжица, за да ги изваждате от съда, преди да ги добавите към топлата храна, вместо да поръсвате направо от бурканчето.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес