Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има 3 български града на река Арда - знаете ли кои са те?

23 март 2024, 10:13 часа

Река Арда преминава през три български области - Смолянска, Кърджалийска и Хасковска. В крайна сметка три български града са разположени по поречието ѝ. Днес ще разгледаме кои са те и с какво може да се гордеят.

Кои са българските градове на река Арда

Кърджали

Най-големият град на река Арда е Кърджали. Този прекрасен български град притежава богата история. Съществуват различни теории за произхода на името му.

  • Според езиковеда Борис Симеонов, името произлиза от думата "кърчаг" - глинен съд за течности, което обяснява и старото име на града - Кърчаг-лии(Грънчарово).
  • Друг езиковед, Стефан Младенов, тълкува името на града като "кърджалии" - в буквален превод хора, живеещи в полето/низината. Предполага се, че това е описателно наименование и се свързва с хората, които заселват сегашното местоположение на града. Тъй като се приема, че старото му място е било от другата страна на река Арда, а там брягът ѝ е по-висок.
  • Третата хипотеза за името Кърджали е, че то произлиза от известните ни разбойници през 18 и 19 век - кърджалии, но е малко вероятно те да са определили името на населеното място.
  • Друга отхвърлена теория, разпространена сред мюсюлманите, свързва името с легендарния герой Кърджа Али, но архивите на Османската империя не потвърждават съществуването на такава личност през този период.

Рудозем 

Това е вторият по големина град на река Арда и също притежава богата древна история. Позициониран на древния път свързващ Тракия с Беломорието, градът е дом на няколко забележителни туристически обекти:

  • На първо място, това е древната крепост Козник или Рим папа, за която има легенда за скрито съкровище, пазено от Ерим папа. 
  • Друг символ на града са Сините скали - скално образувание с уникални форми. 
  • Още едно емблематично място за Рудозем е Трите гроба, свързано със загиването на трима български войници по време на Балканската война.

Маджарово

Маджарово е третият по население град, разположен на река Арда. Той е един от най-малките в нашата страна, като в него живеят под 700 души според последното преброяване. Носи името на воеводата от ВМОРО и основателят на Вътрешната Тракийска Революционна Организация (ВТРО) - Димитър Маджаров.Чак през 1974 година селището е кръстено на неговото име, като преди това се е казвало Дупница.

Най-емблематичният подвиг на българският воевода е по времето на Втората Балканска война. Предполага се, че успява да защити от сигурна гибел хиляди български бежанци от Дедеагач и Гюмюрджина, които бягат от прииждащата турска войска Заедно с друг воевода Руси Славов, той успява да разбие двете най-близки турски чети и по този начин да даде време достатъчно време на българските бежанци да прекосят река Арда точно край Маджарово. За неговата значимост дори в международен план говори сам по себе си факта, че през 1947 г. на Парижката мирна конференция, той е поканен като представител на ВТРО и се опитва да защити интересите на българите в Тракия.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес