Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които крадат от енергията ни

14 февруари 2022, 23:40 часа

Храната влияе не само на физическото ни здраве, но и на психическото ни състояние. Различните храни могат да подобрят настроението ви, да ви дадат енергия, но и да предизвикат раздразнителност или сънливост. Ако през деня усетите внезапно спадане на формата, придружено от умора и слабост – може би менюто ви включва продукти, които просто отнемат тази енергия от вас.

Банани

Много хора вярват, че бананите са една от най-здравословните закуски за ядене след тренировка. Разбира се, бананите са много здравословни плодове, които са отличен източник на калий, който има благоприятен ефект върху нервната система, но те са и плодове, които съдържат триптофан, който стимулира секрецията на мелатонин и серотонин. Те също така съдържат магнезий, който при прекомерна консумация може да причини умора и да окаже значително влияние върху загубата на енергия.

Кисело мляко

Докато киселото мляко е диетична и много здравословна закуска, особено с плодове, мед и канела, то съдържа аминокиселина, наречена триптофан, която се използва от мозъка за производство на серотонин и мелатонин, които са естествени хапчета за сън. Триптофанът успокоява запушените нерви и облекчава стреса, отпуска мускулното напрежение, кара ни да се чувстваме спокойни. Ето защо, след като изядете любимото си кисело мляко, може да ви се прииска да подремнете малко.

Череши

Черешите са отличен източник на витамини и ценни минерали, но също и на мелатонин, който нормализира съня и е от съществено значение за правилното функциониране на биологичния часовник. Черешовият мус или натуралното кисело мляко, което също има хипнотични свойства, в комбинация с тези плодове ще бъде идеално за вечеря, но консумацията им през деня значително ще намали енергията ви и по този начин ефективността.

Месо

Мазното червено месо, като осигурява на тялото необходимото желязо, съдържа и големи количества мазнини, чийто храносмилателен процес е много по-дълъг и по-сложен от този на другите хранителни вещества. Този процес изисква повече време и енергия. Ето защо, след като хапнем вкусна пържола, имаме нужда от момент на почивка и релакс. Освен това ще ви бъде по-трудно да се концентрирате след такова хранене. Подобен хипнотичен ефект имат високомаслените млечни продукти и пицата.

Хляб, паста и ориз

Бял хляб, бял ориз, тестени изделия и зърнени закуски са продукти с висок гликемичен индекс. Такива въглехидрати се усвояват много бързо и вместо да ви дават енергия, те повишават нивата на кръвната захар, което води до повишена секреция на инсулин в тялото. Следователно, след първоначалния прилив на енергия, в един момент се чувствате слаби и уморени. За да може тялото ви да ви осигури солидна доза сила за по-дълго, изберете сложни въглехидрати като кафяв ориз или пълнозърнест хляб.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес