Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни за добро настроение

08 февруари 2022, 09:40 часа

Хуморът и душевното състояние са нещо много любопитно: както всичко в психологията, това зависи от много фактори и да бъдем в добро или лошо настроение, невинаги зависи от това дали сме получили добри или лоши новини.

Генетиката, преживяванията, които сме имали, късметът ни през тази седмица... и дори храната играят много важна роля за доброто настроение.

КАКВА Е ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ТОВА, КОЕТО ЯДЕТЕ, И НАСТРОЕНИЕТО ВИ?

Тялото ни е като камина. Работи с гориво (храна), което изгаря, за да генерира енергия. В случая, за да можем да се движим, да дишаме и т.н.

Като всяка камина, ние можем да работим с гориво с по-високо или по-ниско качество. По-ниското качество нагрява, да, но това или ще отнеме повече време, или ще бъде много по-малко ефективно. Следователно, винаги са необходими качествени съставки, за да поддържаме здравословна диета. И тук доброто настроение играе съществена роля.

Сега да, ще изброим списък с 7 храни, за да имате добро настроение. Да вземат под внимание!

1. Ядки и млечни продукти

В перфектна комбинация ядките и млечните продукти се допълват чудесно. И двете имат тиамин (витамин В1). Известно като вещество за настроение, то е необходимо на мозъка да произвежда серотонин.

2. Банани

Бананът е най-пълноценният плод. Освен че е плод на любовта, той е богат на калий и витамин В6, идеално допълнение, което помага за „преобразуването“ на триптофана в серотонин.

Освен че имат добро настроение, бананите са засищащ плод с добър запас от фибри.

3. Орехи

Орехите са най-пълноценните сушени плодове. Те имат много ползи за тялото. Широкото им съдържание на омега-3 служи за регулиране на настроението, което подобрява емоционалната ни стабилност и балансира настроението.

4. Боровинки

Тези малки сини плодове осигуряват много ползи за нашето тяло, включително антидепресантни ефекти. Това се дължи на високото присъствие на витамини от различни видове и на засищащия му капацитет с отрицателен калориен прием (прекарвате повече енергия за усвояването им, отколкото те осигуряват).

5. Шоколадов сладолед

Да, сериозни сме. Освен това кой не обича шоколадова фунийка, за да му повдигне настроението?

Знае се, че сладоледът повишава нивата на триптофан в тялото ни, увеличавайки "резерва" на тялото от серотонин. От друга страна е доказано, че шоколадът е ефективен за балансиране на настроението.

Комбинирането на тези две неща ни дава освежаващ сладолед с гладък и сладък вкус, любим на децата. А какво може да бъде по-щастливо от дете? Е, момче с по-голяма шоколадова фунийка за сладолед. Неопровержимо доказателство.

6. Сьомга

Сьомгата е синя риба, известна със своите полезни свойства върху човешкото тяло. Рибата с розово месо освен че е вкусна, е с високо съдържание на омега-3, както и орехите.

От друга страна, доказано е че има компоненти, които са структурно подобни на валпроева киселина - лекарство, използвано за стабилизиране на промените в настроението.

8. Авокадо

Авокадото е една от онези храни, които трябва да се ядат няколко пъти седмично. То е много богато на витамин Е, с антиоксидантен ефект и витамин В6, чудесен за поддържане на оптимално настроение.

В допълнение към това съдържа минерали като калий или магнезий.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес