Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, които предизвикват халюцинации

16 февруари 2022, 09:05 часа

Не всички знаят, че някои сравнително обикновени хранителни продукти – подправки, растения, даже риба, съдържат вещества, които предизвикват халюцинации.

Лют пипер. Лютите чушлета може да ви повдигнат настроението. Съдържащият се в тях капсаицин (който именно ни кара да усещаме парещия вкус) предизвиква образуването на ендорфини, чиято задача в организма е се справим с болкови усещания. Ендорфините са наричани още хормони на радостта, понеже имат действие, сходно с това на морфина и други опиати. Затова в големи количества лютият пипер може да причини отравяне и даже халюцинации. Така се случило с 55-годишния Ян Ротвел, който опитал свръх-пикантно ястие от 20 люти чушлета. На мъжа му бил необходим около час да изпразни чинията, като в течение на 10 минути имал халюцинационни видения.

Ръжен хляб. Според една от хипотезите именно този безвреден продукт причинил ужасяващите разправи в Америка през 1693 г. с т. нар. „вещици от Салем“. По онова време жителите на град Салем започнали да страдат от гърчове, бълнуване и халюцинации, като решили, че за това е виновна магия, следователно вещици. Някои днешни изследователи смятат, че причина за заболяванията на хората станала гъба, която заразява ръжта. За щастие, в наши дни се провежда строг контрол за качеството на ръжта. Пък и вещиците днес са комай повече самозвани, отколкото истински...

Маково семе. Почти във всяка закусвалня предлагат кифли с маково семе. Ала с този продукт е наложително да се внимава. Консумацията на прекалени количества маково семе причинява панически пристъпи, сърцебиене и даже халюцинации, както и води до положителен тест за наркотици.

Зелени плодове. Най-рискови в тази категория са черниците (дуди). В тях се съдържа токсичен за хората сок – той може да предизвика халюцинации в случай, че изядете няколко шепи. Но в зрелите черници не се наблюдава. Неузрелите ягоди също са в състояние да замъглят разума. Според Том Браун, автор на ръководство за ядливи и лечебни растения, яденето на неузрели ягоди му причинило дезориентация и частични липси в паметта.

Риба. Има случаи на халюцинации при хора, които се тровели с най-обикновена риба. Двама мъже изпитали това, когато яли ципура за вечеря. По-младият почувствал разстройство в храносмилането и 36 часа страдал от тежки слухови и зрителни халюцинации. По-възрастният имал халюцинации около 2 часа, но сетне 2 нощи сънувал кошмари. За щастие, повечето видове ципура са безопасни. Жертвите се били натъкнали на разновидността Sarpa salpa, която причинила рядкото отравяне.

Гъби. Мнозина, естествено, знаят за халюциногенните свойства на гъбите, но понякога рядко ги проверяват преди готвене. А нищо чудно една токсична гъбка да се смеси с напълно безобидните. Тъй като разновидностите на отровни и халюциногенни гъби са доста и има немалка вероятност някоя да попадне случайно в кошницата, не забравяйте да прегледате гъбите преди готвене – съмнителните веднага изхвърляйте!

Индийско орехче. Тази подправка категорично не се препоръчва да се яде сурова. Даже само 20 грама може да причинят проблеми със сърцето и храносмилането, както и загуба на контрол върху собствените действия. Може да се появят и кошмарни халюцинации в продължение на няколко часа.

---

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес