Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни и напитки, които защитават кожата от слънцето

13 август 2021, 15:55 часа

Добрият слънцезащитен крем е най -важната UV защита в горещите и слънчеви летни дни. Но някои храни също могат да засилят естествената защита на организма. Те са непрекъснато около нас и е достатъчно просто да посегнем към тях, за да засилим защитата си от вредното въздействие на слънцето.

1.       Домати

Те съдържат пигмента ликопен. Преди време в проучване от 2012 г., публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, се съобщава, че консумацията на храни, богати на ликопен, осигурява допълнителна защита от слънцето за кожата.

2.       Диня

Друг популярен източник на ликопен е динята. Тя има дори повече ликопен от доматите, според проучване, публикувано в Journal of Experimental and Clinical Sciences Journal. Това полезно вещество е особено изобилно в тъмночервената вътрешност от диня.

3.       Грозде

Предварителните данни от изследвания на учени от Университета на Алабама в Бирмингам (САЩ) показват, че гроздето може да има "фотозащитен" ефект. Според Craig A. Elmets, MD, професор по дерматология в Университета на Алабама, полифенолите в гроздето имат антиоксидантни ефекти. Те потискат "оксидативния" стрес и възпалението.

4.       Билки

Например риган, който може да се използва за приготвяне на сос за пица или дресинг за салата. Те също е добър източник на антиоксиданти, казва EveryDayHealth .

5.       Кафе

Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of the National Cancer Institute, установява връзка между консумацията на кафе и по -ниския риск от развитие на меланом, рак на кожата. Интересно, кафето е наш неизменен спътник през целия ден.

6.       Какао

Дългосрочната консумация на какао с високо съдържание на флаванол може да намали UV увреждането на кожата, според проучване, публикувано в The Journal of Nutrition .

7.       Зелен чай

Той също така съдържа вещество, което може да има фотозащитен ефект. Според дерматолога д-р Раджани Ката, полифенолите от зеления чай осигуряват защита чрез противовъзпалителни свойства и способността да подобряват възстановяването на ДНК.

Ето  че не само слънцезащитните продукти могат да се грижат кожата ни, когато сме на открито. Ако правилно съчетаваме храната в ежедневието си, ще сме способни да си осигурим здраве, енергия и отлична защита от UV лъчението на слънчевите лъчи.  Изброените по-горе продукти са такива, които са непрекъснато около нас.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес