Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората с висока емоционална интелигентност винаги правят тези 3 неща

13 август 2024, 12:22 часа

Всички ние искаме бързо да намерим общ език с другите и да разберем какви чувства бушуват в тях. По правило това лесно може да се определи от хората с висока емоционална интелигентност.

Нека да кажем няколко думи за ЕQ. Според тази концепция тя се състои от четири основни компонента или умения:

- Осъзнаване на собствените емоции;

- Осъзнаване на емоциите на другите;

- Управление на собствените емоции;

- Управление на емоциите на другите.

Съответно, ако те са еднакво ярко проявени, колкото е възможно, това може да означава високо ниво на емоционална интелигентност.

13 фрази, които използват само хора с висока емоционална интелигентност

Идеята за ЕQ е предложена за първи път от професора по психология в Колумбийския университет Майкъл Белдок през 1964 г., а изследователите Джон Майер и Питър Саловей я доразвиват. Това се случва едва през 1990 г. Те твърдят, че емоционалната интелигентност е "способността да се регулират емоциите и чувствата и те да се използват за управление на собственото поведение".

За какво друго е полезно високото ниво на EQ? Разбира се, за способността да общувате ефективно, да установявате здрави взаимоотношения, да разрешавате конфликтите възможно най-меко и дори да мотивирате себе си и другите.

Ако нямате търпение да разберете какво е нивото ви на владеене на това полезно умение, но все още ви е малко трудно да го оцените по скала, не се обезсърчавайте. Изследователката от Харвардския университет Джени Ву ни разказва кои са трите умения, които хората с висока емоционална интелигентност използват. Обърнете им внимание по време на разговор, за да се опознаете по-добре.

Не крият личните си грешки и неуспехи

Изисква се много смелост, за да говорите за грешните си стъпки. По правило хората с висока емоционална интелигентност притежават това умение, тъй като те просто не виждат опасността да станат уязвими и осъзнават, че да бъдеш (или дори да изглеждаш) добър за всички е идея, предварително обречена на провал.

7 фрази, които са запазена марка на хората лишени от емоционална интелигентност

Такива хора осъзнават, че грешките не са единственият компонент, от който са направени. И като цяло всички неуспехи се възприемат от притежателите на високо ниво на EQ като трамплин за бъдещо развитие. И освен това негативният опит също е опит, който, може би, може да бъде полезен за събеседника.

Проявяват интерес

Умението да се изгражда интересен разговор е една от способностите на хората с високо EQ. Те притежават отлична емпатия, така че лесно разчитат чувствата на другия човек и се опитват да ги разкрият още повече.

Такива събеседници не се колебаят да задават уточняващи въпроси, които предполагат подробни отговори. Те позволяват не само да се демонстрира съпричастност към вътрешния свят на човека и готовност да се окаже всякаква помощ, ако е необходимо. По този начин се повишава самочувствието на събеседника и се увеличава чувството на удовлетворение, защото сега той е чут и оценен.

Приспособяват се към тона на речта и езика на тялото

Бързаме да изпреварим вашите спекулации и критики: не става дума за манипулация. Хората с висока емоционална интелигентност подсъзнателно разчитат тона на речта и езика на тялото на събеседника, като започват неволно да им "подражават".

По този начин те предизвикват благосклонност и имат огромен принос за развитието на връзката. Това обаче не е изненадващо, защото един спокоен човек се чувства много по-комфортно в такава атмосфера, отколкото да се опитва да се приспособи към активен екстроверт.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес