Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитър Петър - как се създава легендарният образ

27 ноември 2023, 08:45 часа

Хитър Петър е любим герой в българските приказки. Забавен, остроумен, той винаги знае как да се измъкне от трудна ситуация и как да надвие опонента си. В българския фолклор често се осмиват високопоставени лица - чорбаджии, бирници, хора от свитата на царя. В много сатирични разкази чорбаджиите и чиновниците биват надхитрени от подчинените си - чираци и ратаи. “Хората от народа” винаги побеждават, поне словесно, високопоставените и по-богати свои опоненти. Още през XVI-XVII в., когато България е под османско владичество, се появяват първите истории с името на Хитър Петър. Не може да се каже откъде точно идва. Истории за него се разпространяват в Добруджа, Македония, Тракия. 

Настрадин Ходжа

Друг популярен герой и постоянен опонент на Хитър Петър е Настрадин Ходжа. Двамата винаги влизат в словесен сблъсък, в който нашият герой винаги надвива и успява да се надсмее над Настрадин Ходжа. По-старият от двата образа е този на Настрадин Ходжа. Популярен е на Балканите, по целия Близък Изток и дори в Централна Азия. Някои смятат, че такъв човек е живял наистина през XIII в. в Румелийския султанат. Дори посочват рождената му година (1208). Интересен факт е, че първият филм за Настрадин Ходжа е на българския режисьор Александър Вазов от 1939 г- “Настрадин Ходжа и Хитър Петър”. ЮНЕСКО обяви 1996 г. за "Година на Настрадин Ходжа”.

Още: Излиза "Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа"

Хитър Петър - има ли първообраз

Един от най-големите изследователи на историите за Хитър Петър е Величко Вълчев. Той предполага, че съществува първообраз на Хитър Петър - селянин от село Градешница (Прилеп, Северна Македония). Други смятат, че първообразът му е от Русенско, Габровско, Добруджа или Хасковско. Това просто означава, че хората от цялата страна намират Хитър Петър за свой близък. Най-вероятно героят е плод на народното въображение и става особено популярен през османския период. В Македония е познат под името Итар Пейо.

"Бащата" на Хитър Петър

Двама български писатели могат да носят това признание - “баща на Хитър Петър” - Илия Блъсков и Сава Попов.

Първият, който издава историите на Хитър Петър през 1873 г., е българският възрожденец Илия Блъсков.Той издава в отделен сборник анекдотите за прочутия български хитрец и смехотворец.

Още: Мъдрецът Настрадин ходжа: Почвайте всичко с "Преброяване на лудите"

Илия Блъсков е възрожденски писател, учител и педагог, роден през 1839 г. в с. Дълбоки, Старозагорско. Заедно с баща си и брат си издава списанията “Духовни книжки”, “Училище”, “Градинка”. След Освобождението издава поредици с “общодостъпна книжнина” - поредицата “Ред книжки за прочит на всекиго”, “Материал по историята на нашето Възраждане”, “Спомени из народния живот” и др.

Особена популярност придобива Хитър Петър, след като през 1958 г. писателят Сава Попов издава “Хитър Петър” с редактор Ангел Каралийчев и рисунки на Илия Бешков. Следват две нови издания на творбата - през 1965 и 1974 г.

Сава Попов е български писател, журналист и създател (заедно с Илия Бешков) на вестник “Стършел”. През 1954 г. “Радио София” го кани да даде няколко истории за Хитър Петър, които да бъдат прочетени от актьори в радио предаване за деца. Сава Попов прави селекция и редактира няколко анекдота. По-късно съставя сборник с 61 анекдоти за Хитър Петър, които през 1956 г. предлага на издателство “Български писател”. Редактор на книгата става писателят Ангел Каралийчев. За художник избират Илия Бешков, който тогава е болен и за когото това е последната илюстрована книга.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес