Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитрите трикове с които домът ни ще е по-топъл, а сметките по-ниски

13 януари 2022, 10:45 часа

Килими

Килимите са изключително добри, когато става въпрос за топлоизолация и дори да намалят разходите енергия, като задържат топлото. Най-добре е една стая да бъде покрита с килим от стена до стена, но и разхвърляни много из стаята, също ще свърши работа.

Как да спестим от парно през зимата, без да се лишаваме от ТОПЛИНА

Алуминиево фолио

Радиаторите, прикрепени към външните стени, губят много топлина, точно заради самите стени, но ако поставите алуминиево фолио зад радиаторите, топлината ще се връща обратно към вашата стая.

Фолио с балончета

Едни от най-големите източници на загуба на топлина са прозорците, а пук фолиото може да спре това, ако просто облепите прозорците с него. При едностъклен прозорец е възможно да се намали загубата на топлина до 50%, а на прозорец с двойно стъкло до 20%.

Рафтове над радиаторите

Ако сте с високи тавани или радиаторът е под прозорец, рафтът пренасочва топлината от него и така, за да не отива топлината в горната част на тавана ви, тя ще "се удря" в рафта и ще сменя посоката си, а вие няма да губите топлина.

6 трика да запазите ТОПЛИНАТА в дома си през ЗИМАТА

Вентилатори

През студените месеци можете да пускате вентилатора на тавана, а той да се върти по посока на часовниковата стрелка. Така топлината, която се е качила към тавана, слиза обратно при вас. Този трик е способен да спести около 10% от разходите за отопление, но разбира се изключвайте вентилатора, когато не сте в стаята, за да не хабите енергия и от него.

Уплътнение за врати

Понякога не осъзнаваме, че топлината спокойно бяг изпод вратата, затова е важно да уплътняваме всички врати в дома добре.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес