Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Губим една година от живота си в социалните мрежи. Как още губим времето си?

12 януари 2021, 10:15 часа

Често попадаме на проучвания колко време от живота ни ни отнемат различни дейности, които са рутинни в живота ни – като това да гледаме телевизия или да изберем какво да облечем. За някои това е напълно прахосано време, а за други начин да се чувстват щастливи. Какво показват цифрите, събрани от статистиката – ще се изненадате:

4 месеца от живота ни отиват в избор на дрехи. В един нормален работен ден, жените отделят поне 16 минути в избор на това какво да облекат. Така средно губят 4 месеца от живота си за това, ако работят средно около 47 години.

2 месеца в бръснене на крака. Жените прекарват около 72 дни в обезкосмяване, а 35% от тях мразят бръсненето на краката повече от всяка друга разкрасителна процедура. Въпреки това според проучване дамите губят около 4 минути да избръснат краката си 6 пъти седмично.

Поне една година във Facebook. И ако това ви се струва много, бързо правим уточнение, че времето може и да е много повече, защото изследването калкулира  едва 58 минути на ден, за прекарване в социалните мрежи. Всъщност може и да е много повече.

ПОВЕЧЕ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ, ПОВЕЧЕ ДЕПРЕСИЯ

Повече от 3 месеца в задръстване.  Ето това е наистина загубено време. Изчислено е, че човек прекарва поне 54 часа на годината в задръствания. Ако шофирате до 60-годишна възраст, то тогава 3 години от живота ви минават в безмислено чакане.

3 години в ядене и пиене. Тук статистиката е доста занижена, защото предвижда, че човек прекарва около 1 час на ден в ядене. Ако живее до 80 години, значи повече от три години от живота му минават в хранене и пиене.

Вероника Чанева
Вероника Чанева Отговорен редактор
Новините днес