Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешки при позициониране на леглото в спалнята и намаляват качеството на съня и живота като цяло

12 април 2023, 19:33 часа

Леглото е един от най-важните мебели, защото от него зависи качеството на съня, а от качеството на съня зависи и качеството на живот като цяло.

Човек, който не спи добре, е раздразнителен, винаги уморен, постоянно е под стрес. Много зависи от самото легло, но не по-малко важно е разположението му в спалнята. Следните насоки ще ви помогнат да избегнете някои често срещани грешки, когато монтирате легло в спалнята. Не забравяйте, че леглото трябва да стои така, че да е благоприятно за релаксация.

Къде да не поставите леглото?

1. Под прозореца. Въпреки че това решение може да изглежда удобно по отношение на вентилацията, това не е най-доброто място за почивка. До прозореца е по-шумно, отколкото в задната част на стаята. А светлината, влизаща през стъклото, пречи на производството на мелатонин (хормон на съня). В резултат на това човек развива безсъние.

Създайте хармонична спалня на мечтите

2. Срещу вратата. Легло, разположено срещу вратата, може да провокира чувство на безпокойство, тъй като се намира в потенциално опасна точка. Това развива тревожност, защото човек все още е подвластен на „работата“ на инстинктите, които са отговорни за оцеляването. И инстинктът казва, че е опасно на места с повишена активност. Там врагът може да атакува спящият беззащитен човек.

3. Близо до радиатора. Такова подреждане може да изглежда удобно, особено през студения сезон. Но въздухът около радиатора е твърде сух, което се отразява негативно на здравето. Да, и сомнолозите препоръчват да спите на хладно място, което е невъзможно до е източник на отопление.

4. Под навес (в ниша). Ако стаята има ниша или надвиснала стена, не трябва да поставяте легло там. Да, от една страна, това е най-сигурното място, според отговорния за оцеляването мозък. Но успоредно с това малката „пещера“ създава усещане за стягане и оказва натиск върху психиката.

6 тайни на интериорния дизайн на малка спалня

5. В ъгъла на стаята. Подобно на нишата, ъгълът може да бъде потискащ. Особено човек, който обича просторни стаи, много светлина и свобода.

6. Срещу огледалото. Поставянето на леглото пред огледалото създава усещане за безпокойство и несигурност. Отражението може да изплаши тревожния човек. И блясъкът от прозореца пречи на добрата почивка. Смята се също, че огледалата вредят енергийно, ако се отразяват в тях дълго време. И насън човек е най-беззащитен, така че е лесно да абсорбира енергията му чрез размисъл. С времето това води до хронична умора, депресия, апатия.

Най-добре е да поставите леглото по стената. Подобно разположение помага да се създаде усещане за комфорт и сигурност, но без потискащия ефект на ниша или ъгъл. С тази подредба нищо не пречи на циркулацията на въздуха, което е много важно за здравия сън.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес