Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градски пчели строят кошерите си с пластмаса и найлон

29 януари 2014, 10:49 часа

Диви пчели в Торонто използват парчета найлон или буци полиуретанов уплътнител за кошерите си, съобщи Дискавъри, цитиран от БТА.

Пчелите-листорези не образуват рояци като медоносните. При тях отделни женски изграждат гнезда от растителен материал. Европейските пчели, които вече са широкоразпространени в Канада - листорезите алфалфа (Megachile rotundata), обикновено използват за кошерите си парчета листа и цветя.

Три от осемте кошера, прегледани за изследването, са съдържали парчета найлон или пластмаса. Средно 23 процента от използваният за тях строителен материал е изкуствен. Назъбените краища на найлона показват, че пчелите го режат различно от листата.

В два от седем кошера на канадската пчела Megachile campanuldae, която обикновено строи с лепкава смола и мъзга от дърветата, еколозите са открили полиуретанов уплътнител.

Находката може да е случайна, но според учените от университетите на Йорк и на Гелф, новаторските методи вероятно са адаптиране към доминираната от хората екосистема. Пчелите сигурно използват изкуствените материали, защото те приличат по структура на обичайните за тях.

Пластмасата има плюсове и минуси за пчелите. Найлонът не се слепва добре като листата и направените с него кошери лесно се рушат. Те не харесват толкова на паразитите и са по-чисти.

Полиуретанът обаче не пречи на паразитите. Изкуствените материали увеличават също опасността от плесен, защото пречат на изпаряването на влагата.

 

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес