Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готвач издаде коя е най-голямата грешка при готвене на пържоли. Никога не я допускайте!

11 ноември 2023, 08:38 часа

Ако до този момент сте си мислили, че направата на вкусни и сочни пържоли е фасулска работа, в огромна заблуда сте.

Макар и елементарно на пръв поглед, месото е сред най-специфичните продукти. Трябва да знаете не малко тънкости, ако искате да го приготвите перфектно.

Как се приготвят идеалните пържоли?

Още: Дори най-жилавото месо ще стане крехко и сочно, ако добавите тази необичайна съставка

Едва ли съществува мъж, който да не нарича себе си майстор на барбекюто. Повечето обаче остават изненадани, когато научат колко грешки са допускали, приготвяйки пържоли за семейство и приятели.

Експерти в областта твърдят, че са много малко хората, които наистина умеят да приготвят вкусни пържоли. Това, че си купуваме скъп грил, съвсем не значи, че умеем да готвим месо.

Първата грешка, която често допускаме, е изборът на грешна температура. Тя не трябва да е твърде висока, защото така соковете в месото се изпаряват и то става жилаво и сухо. Със сигурност резултатът няма да ви хареса.

Има и друга грешка, която още сега трябва да спрете да допускате. Прекалено често бодете месото с вилица и това води до изсушаването му.

Още: Най-добрата рецепта за гриловано пиле

Ако подберете нормална температура, от едната страна трябва да се пече 10 минути и от другата страна за същото време. Много зависи обаче от вида месо, който сте решили да приготвяте. Важно е също огънят да е равномерен.

Оказва се, че най-голямата грешка е прибързаното рязане на пържолите. Винаги ги оставяйте да починат 10 минути, за предпочитане в съд с капак. Едва след това ги разрежете и се насладете на вкуса им.

Друга тънкост е как съхранявате месото. Ако то е било в хладилника, извадете го да престои на стайна температура за половин час и едва след това го метнете на грила. Винаги подбирайте крехко месо.

Бонфилето е добра идея. Този вид месо позволява да го приготвяте и на тиган, което всъщност улеснява много домакини.

Още: Каква е разликата между грил и барбекю

Има още една тънкост, която няма да пропуснем да ви издадем. Става въпрос за самото овкусяване на месото след изпичане

Когато пържолите са готови и сте ги оставили да си починат в съд под капак, прибавете към тях няколко скилидки чесън, парче краве масло и няколко стръка прясна мащерка. Разклатете съда, за да могат подправките да се разнесат равномерно върху месото.

Гарантираме ви, че ако спрете да допускате тези няколко грешки, със сигурност ще се превърнете в майстор на пържолите. Всички ще въздишат по вашето барбекю, а самочувствието ви рязко ще се покачи.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес