Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глухарче – ползи за здравето

20 януари 2022, 15:10 часа

Глухарчето е цъфтящо растение, което живее повече от две години. Въпреки че се счита за плевел, то се използва в кулинарията и е известно с редицата лечебни свойства.

Глухарчето е чудесно средство за профилактика и лечение на различни заболявания. То е цъфтящо растение и богато на фосфор, цинк, магнезий, калций, желязо, калий, фибри и витамин С, витамини D, витамини от В комплекс, органичен натрий, микроелементи и протеини.

Днес ще ви запознаем с най-добрите ползи за здравето от глухарчето:

1. Подобрява храносмилането

Глухарчето има слабителни свойства, които помагат за подобряване на храносмилането. То насърчава апетита и поддържа правилния баланс на добрите бактерии в червата. Подобрява отделянето на жлъчка и стомашна киселина, които подобряват процеса на храносмилане. Чай от корен на глухарче има благоприятен ефект върху храносмилателната система. Тази билка помага за облекчаване на запек.

2. Предпазва черния дроб

Глухарчето е благоприятно за черния дроб. Това растение съдържа витамин С и антиоксидант като лутеолин за оптимизиране на чернодробната функция. Съединенията в това растение предотвратяват увреждане на черния дроб. Глухарчето регулира вътрешните функции на черния дроб, което спомага за бързото метаболизиране и синтезирането на холестерола и мазнините.

3. Бъбреци

Глухарчето е диуретик, който позволява на бъбреците бързо да изчистят отпадните продукти. То подобрява производството на урина, като освобождава тялото от излишната вода и нежелани соли. Поддържа пикочната система здрава, като ограничава растежа на микроорганизми.

4. Подпомага здравето на костите

Това цъфтящо растение е богат източник на калций, който помага за укрепване на костите. Глухарчето съдържа мастноразтворим витамин К, който играе жизненоважна роля за здравето на костите, което помага за предотвратяване на дефицита на витамин К. Растението предотвратява съсирването на кръвта и проблемите с минерализацията на костите. Той е идеален избор за жени в постменопауза, които са изправени пред рискове от остеопороза и фрактури на костите.

5. Забавяне растежа на туморните клетки

Глухарчето е богато на антиоксиданти като лутеолин и витамин С, които намаляват броя на свободни радикали в тялото ви, предотвратявайки рисковете от рак. Известно е, че растението е много ефективно в борбата с рака на простатата. Листата му съдържат фитонутриенти, които се борят с раковите клетки.

6. Помага на хора с диабет

Растителният сок от глухарче е полезен за хора с диабет. Той може да стимулира производството на инсулин от панкреаса. Това растение е диуретично по природа и може да подобри уринирането при диабетици, за премахване на излишната захар от телата им.

7. Лекува инфекции в пикочните пътища

Пиенето на чай от глухарче предотвратява всички видове инфекции на пикочните пътища. Също така лекува образуването на кисти в репродуктивните органи, нарушения на пикочния мехур.

8. Помага при отслабване

Чаят от глухарче е с много ниско съдържание на калории и богат на хранителни вещества, които го правят най-добрият избор за отслабване. Това е ефективно средство за отслабване, тъй като може да инициира разграждането на холестерола и мазнините в тялото.

9. Лекува жълтеница

Глухарчето е ефективно лечение при пациенти с жълтеница. То регулира производството на жлъчка в черния дроб и увеличава честотата на уриниране, за да премахне излишната секреция. Неговите дезинфекционни и антиоксидантни свойства помагат в борбата с големи вирусни инфекции в черния дроб. Пациентите с жълтеница могат да приемат тинктура от глухарче със сок от захарна тръстика за подобряване на енергията и борба с умората.

10. Поддържа кожата чиста от инфекции

Сокът или млякото от глухарче могат да лекуват гъбични и микробни инфекции на кожата. Сокът от него има фунгицидни, инсектицидни и бактерицидни свойства. Алкалното свойство на това растение също лекува екзема, трихофития и сърбеж по кожата. Неговата детоксикираща способност помага при лечението на акне, като регулира нивата на хормоните в тялото.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес