Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гениалността предавали ли се по наследство?

02 май 2024, 10:47 часа

Време е да разберем дали наистина съществува ген за интелигентност.

Интелигентността е резултат от сложното взаимодействие на много гени и фактори на околната среда. Въпреки че наследствеността е от съществено значение за индивидуалните различия в интелигентността, все пак не съществува единен „ген за интелигентност“. Вместо това съществуват множество генетични варианти, всеки от които допринася в малка степен за потенциала за интелигентност на даден човек.

Какво влияе върху развитието на интелигентността?

- Образованието;

- социално-икономически статус;

- достъп до ресурси за учене и развитие;

- хранене;

- общо физическо здраве.

Наличието на определен генетичен вариант не означава еднаква интелигентност. Тя зависи и от условията на околната среда. Това се нарича генетична пластичност.

Нешлифовани диаманти: Кои зодии са скрити гении?

Проучванията за асоцииране на генома (GWAS) са открили стотици генетични локуси, свързани с интелектуалните способности. Например в проучване на Sniekers et al. (2017 г.) са идентифицирани 52 локуса, свързани с вариации в интелигентността. Тези локуси включват гени, които участват в регулирането на генната експресия (контрол на клетките върху собствената им структура и функция) в мозъка, развитието на невроните, синаптичната пластичност (промени в силата на контакта между невроните) и други невробиологични процеси.

Цялото това разнообразие обаче има само малък принос за развитието на индивидуалните различия в интелигентността. Интересно е, че много от тези генетични асоциации може да са специфични за определени популации и невинаги се повтарят при други групи.

Генетичните фактори взаимодействат със средата. Това взаимодействие може да се прояви по най-различни начини, включително чрез ефектите „ген-среда“, т.е. ефектът на определен генетичен вариант върху интелигентността може да се засили или намали в зависимост от условията на средата.

Гениалността, или изключителният талант и интелект, често се разглежда като нещо наследствено. Изследванията в генетиката и психологията подкрепят идеята, че гениалността може да бъде частично определена от гените. Въпреки това, дебатът за това доколко гениалността е наследствена е все още отворен. Наследствените фактори могат да бъдат само една част от пъзела. Външни влияния като образование, култура и обществена среда също играят ключова роля в развитието на гениалността.

9 признака, че отглеждате гений, който ще завладее света

Съществуват примери на гениални хора, които са произлезли от средностатистически или дори трудни среди, като това подчертава значението на външни фактори. Обучението и упоритата работа могат да компенсират липсата на наследствени предимства в някои случаи.

Така че, въпреки че гениалността може да има наследствени корени, това не е единственият фактор, който определя успеха на даден човек. Съчетаването на генетика с усилия и външни влияния може да създаде по-пълна картина за произхода и развитието на гениалността.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес