Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо трябва да внимавате с ароматизираната тоалетна хартия

13 февруари 2022, 18:35 часа

Избирането на тоалетна хартия, е много широк, вариращ от обикновена сива до ароматизиран и цветен тип. Също така много видове производители използват различен тип маркетингови техники, за убеждение на своите потребители, че продуктите им са най-добрите.  Ароматът от тоалетната хартия е страхотен, когато отидете в банята или тоалетната. Разнася се в цялата стая, създавайки чисто и комфортно усещане.

Ароматната тоалетна хартия може да замени освежителите за въздух и аерозолите тип спрей, които биха причинили алергични реакции и кожни раздразнения. Това е едновременно освежител за въздух и възхитителен начин да поглезим нашата кожа. Има много видове ароматизирана хартия от които можете да изберете, но дали всички  са еднакво здравословни избори?

Докато идеята за приятна миризма на хартия е страхотна, добавеният изкуствен аромат може да причини дразнене и алергични реакции при хора с по-чувствителен тип кожа. Химикалите, използвани за ароматизиране на хартията, могат да причинят главоболие. В хартията се използват различни багрила и аромати и дори малки количества белина. Поради тази причина  в някои случаи ароматната хартия може да причини нежелани реакции и последици за здравето.

Оцветители в състава на хартията могат да отделят токсини

Цветния тип тоалетна хартия се прави с помощта на изкуствени оцветители, които дразнят интимната зона. Много ароматизирани тоалетни хартии са предлагани в различни нюанси от ярки до приглушени лилави, жълти, розови, зелени и сини. Някои неароматизирани сортове също могат да бъдат оцветени. Макар че това може да бъде забавно и така да добавим малко цвят към нашата баня, те далеч не са безвредни. Много изкуствен тип оцветители биха имали неблагоприятни последици за здравето ни и могат да причинят дразнене в интимните зони.

Поради този потенциален кожен дразните и защото изкуствения тип оцветители биха могли  да влязат през кожата в кръвта ни, най-добре е да се придържаме към матовите типове нюанси на тоалетната хартия.  Химическите багрила, аромати и балсами в хартията биха довели до нарушение на естествения pH баланс на кожата при контакт с нея, причинявайки дразнене, зачервяване, обриви, гъбични инфекции. Ако забележите подобен вид реакции след използването и, преминете към хипоалергенна версия или версия без добавен аромат.

Честото използване на ароматизирана хартия може да причини и вагинални инфекции, тъй като промените в pH на околната среда създават условия за размножаване на патогенни бактерии. Ако забележите необичайно вагинално дразнене, това може да се дължи на честата употреба на ароматна тоалетна хартия, която е извадила кожата и лигавиците от баланс в тази чувствителна зона. Но не е задължително ароматизирания тип тоалетна хартия да е причината за появилите се оплаквания и симптоми. Ако страдате от някакъв кожен дискомфорт и  проблем, и се съмнявате за алергична реакция или инфекциозно заболяване е добре да се консултирате с вашия лекар.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес