Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо никога да не изхвърляте торбичките със силикагел от кутията за обувки

21 юли 2021, 12:15 часа

Вероятно ви е направило впечатление, че в кутията на новите ви обувки или чантата, която сте си купили, има малката хартиена торбичка с малки гранули. Не бързайте да я изхвърляте. Това е силикагел или по-точно силициев диоксид, който има куп приложения.

При контакт с вода топченцата от това вещество започват активно да абсорбират влагата и именно поради тази причина се поставят в обувки, чанти и оборудване. И тъй като абсорбиращите им свойства могат да бъдат полезни не само за новите продукти, ще споделим няколко приложения на силикагела.

Телефон и камера

Ако случайно изпуснете телефона или камерата си в локва или в тоалетната, изключете го, извадете батерията и картата. И след това го поставете в контейнер с няколко торбички силикагел. Оставете телефона за една нощ, преди да го включите отново (в краен случай силикагелът може да бъде заменен с ориз).

Самобръсначки

Съхранявайте самобръсначките си в контейнер с няколко торбички силикагел в него. По този начин гелът в тях няма да засъхне бързо и ще ги ползвате по-дълго.

Инструменти и пирони

Сложете две торбички със силикагел в кутията с инструменти и пирони. По този начин ще ги предпазите от ръжда.

Бижута

Среброто потъмнява главно поради съхранението във влажни условия, така че е добре да сложите торбичка силикагел във вашата кутия за бижута. Среброто няма да потъмнее толкова много. Можете да направите същото с приборите за хранене и други сребърни предмети.

Спално бельо и кърпи

За да предотвратите появата на миризма на влага в килера, а бельото и кърпите да не миришат на плесен, сложете няколко торбички силикагел на рафтовете. Това определено ще помогне.

Обувки и чанти

Ако сте намокрили обувките си през деня, може да изсипете в тях две торбички силикагел.

Можете също да ги поставите в чантата за фитнес. Така ще се избавите от неприятната миризма.

Семена за разсад

За да предпазите семената от влага, гниене и плесен по време на съхранение, поставете плик силикагел в съда, в който ги съхранявате.

Куфари

За да предотвратите появата на неприятна миризма в куфара, поставете торбичка със силикагел в него.

Витамини и хапчета

Много хора съхраняват лекарствата си в шкафа в банята. Обикновено не се препоръчва да го правите, но ако все пак това е най-удобното място за вас, сложете торбичка с топчета на рафта в шкафа.

Съвет: Когато не използвате торбичките със силикагел според указанията, дръжте ги в херметически затворен съд, за да предотвратите поемането на влага от въздуха. Ако забележите, че гранулите вече не абсорбират влагата, поставете ги върху лист хартия за печене във фурната за половин час при температура от 100 градуса. Те бързо ще изсъхнат и отново ще може да ги използвате.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес