Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо НЕ трябва да съхранявате маслото в хладилника

25 май 2024, 06:00 часа

Маслото е една от онези съставки, които винаги искате да имате под ръка за всяка потенциална рецепта, и може да се съхранява по този изненадващ начин за лесна употреба.

Вижте още: 6 неподозирани храни, които трябва да се съхраняват в хладилника

Незаменим е в хрупкави кроасани, пухкави бъркани яйца или кремообразно картофено пюре. Въпреки че хората са склонни да държат маслото в хладилника, това може да затрудни използването му, но има начин да запазите маслото си меко през цялото време. По-добре е, когато се съхранява извън хладилник.

Купеното от магазина масло ще бъде добре, ако го оставите на стайна температура във вашата кухня. Важно е обаче да се покрие с капак. Причината за това е съдържанието на влага в маслото. Тъй като маслото има ниско съдържание на влага, има по-малък шанс за развитие на бактерии.

Друга потенциална причина е, че е с ниско съдържание на въглехидрати и протеини.

Бри Бел, регистриран диетолог и експерт по безопасност на храните, каза: „Маслото е безопасно за ядене, след като е било съхранявано на стайна температура. Една от причините да не се разваля толкова бързо, колкото другите млечни продукти на стайна температура, е, че има ниско съдържание въглехидрати и протеини, които са любимите хранителни източници на мухъл и бактерии."

Ако се съхранява правилно, маслото може да издържи една до две седмици извън хладилника. Не трябва да оставяте маслото в оригиналната му опаковка от восъчна хартия, тъй като могат да се образуват бактерии. Също така трябва да се уверите, че се съхранява далеч от слънчева светлина в горещ ден. Температура над 21 градуса по Целзий е твърде гореща, за да остане маслото навън.

Вижте още: Без пране: Страхотен трик, с който да почистите възглавниците

В хладилник осоленото масло има срок на годност от един до два месеца. Може да остане във фризера от шест до девет месеца.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес