Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо не трябва да пиете чай или кафе на гладно

18 февруари 2022, 08:05 часа

Много от нас имат навик да пият кафе и чай на празен стомах сутринта, без да се замислят за възможните последици и вреди от това. Тези напитки ободряват (затова хората ги приемат рано сутрин, когато искат да се разсънят). Каква е обаче вредата и каква е ползата от кафето и чая, как се отразяват те на тялото ни и защо след като ги пием, понякога се появява дискомфорт в нашия стомах?

Кафето и чаят съдържат кофеин. Той е един от алкалоидите, тоест веществата, намиращи се в никотина, кокаина и морфина, които стимулират парасимпатиковата нервна система. И така, кофеинът, открит в кафето и чая, като цяло е подобен на ефекта на съединения като морфин в тялото.  Резултатът от стимулиране на парасимпатиковата нервна система на празен стомах е свързан с повръщане, световъртеж, прекомерно слюноотделяне, диария и т.н.

Общоприето е, че 300 mg е дневният прием на кофеин. Токсичният кофеин може да бъде консумиран на пълен стомах, но не и на празен или късно през нощта, за да удължите часовете си на будно състояние,  ако работите вечер. В същото време, ако кофеинът попадне в организма на пълен стомах и в умерени количества, ползите от него са много големи и неоспорими. Попаднал в кръвта, той има лечебен и дори оздравителен ефект върху всички вътрешни органи и тъкани.

Как кафето оказва влияе на нашия стомах?

Първо, кафето отива в стомаха, което означава, че този орган е по-податлив. Освен кофеин, кафето съдържа и хлорогенна киселина, която освен че осигурява киселинна среда в организма, понякога може да предизвика киселини в стомаха. Това вещество дразни стомашната лигавица, което има много негативен ефект върху стените на този орган.

Това красноречиво хвърля светлина върху това защо пиенето на кафе сутрин е вредно, особено на празен стомах. След дълга нощ стомахът е празен и готов да приеме нова храна. В този момент кафето навлиза в него и неговите стимулиращи ефекти не могат да бъдат спрени. Резултатът е много неприятен и болезнен. Може да бъде още по-лошо, ако не само пиете кафе на празен стомах, но и не ядете нищо за закуска по това време. Това означава, че получената солна киселина няма къде да отиде и никъде не е разтворима, така че започва да взаимодейства  директно със стомашната лигавица.

В резултат на това, се проявяват киселини или болки в стомаха. Продължителната употреба на тази напитка в на гладно, може да доведе до гастрит и дори язва на стомаха. Разтворимото кафе е най-вредно за стомаха. Независимо от вида му (гранулирано, прахообразно), пиенето на кафе на празен стомах има отрицателни ефекти върху стомашно-чревната система.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес