Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо кожните рани заздравяват трудно и как да преодолеете опасното състояние

01 януари 2022, 10:30 часа

Диетолозите съветват как да компенсираме дефицита на цинк, без да се налага да приемаме лекарства.

Витамин за имунитет

Тялото на всеки човек няма да може да функционира нормално, ако му липсва цинк. Този микроелемент е изключително полезен за имунитета и за качеството на регенеративната система. Например, ако има достатъчно от него в организма, тогава пневмонията може да се излекува много по-бързо. Елементът е ефективен и при заздравяване на кожни рани, язви в устата и други здравословни проблеми.

Но проблемът е, че тялото ни не произвежда само цинк. Следователно е необходимо да го приемате заедно с храната или с добавки от аптеката.

Как да разберете дали имате дефицит на цинк?

Според диетолога Орит Марковиц, има няколко важни симптома, които подсказват за дефицит на цинк:

·         чуплива коса и засилен косопад;

·         общо влошаване на здравето, бърза поява на умора;

·         отслабен имунитет - чести настинки и проява на слабост;

·         кожни заболявания (акне, обриви, лющене и др.);

·         нарушение на съня;

·         синдром на раздразнените черва.

Между другото, честата употреба на алкохол, в каквато и да е доза,  също влияе негативно върху усвояването на цинка от организма.

Учените са установили, че дефицитът на цинк най-често се наблюдава при тези, които предпочитат да се хранят без месо и при хора, които се придържат към строга диета за дълго време. Важно е да се следят нивата на цинк при бременни и кърмещи жени.

Как да си набавим цинк

Консумацията на тиквени семки, сусам, бадеми и фъстъци може да помогне за попълване на нивата на цинк. Но в същото време трябва да се разбере, че от растителните продукти цинкът се  усвоява от тялото ни много по-лошо, отколкото от месото. Ето защо е най-добре да преразгледате диетата си и да включите в нея телешко, пилешко, морска риба и миди. Те имат най-високо съдържание на този важен микроелемент.

Наличието на достатъчно цинк в организма ще гарантира действието на повече от 300 ензима, които са отговорни за добър метаболизъм, правилно храносмилане, функцията на нервната система и др. Цинкът е в основата на производството на протеините в организма, както и за синтеза на ДНК. Вкусовите и обонятелните ви способности също зависят от наличието на достатъчно цинк в организма.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес