Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо да третирате косата си с яйце

22 февруари 2022, 09:40 часа

Красивата и добре поддържана коса винаги буди възхищение, особено когато е гъста, къдрава и лъскава. Видът ѝ е знак, че се грижите добре за нея, подхранвате я периодично, за да  запазите блясъка и жизнеността ѝ. 

За никой не е тайна, че косата се уврежда много лесно и това се дължи на много фактори, сред които са боядисването, излагането ѝ на неблагоприятни атмосферни условия, силното слънце или честата й обработка с преса или сешоар. Всички те правят косата слаба, тя започва да се накъсва, губи блясъка си и не рядко се появява косопад. В съвременната козметика се предлагат много и различни терапии за коса, при които се прилагат различни продукти, като маски, масла и кристали, с които се цели нейното възстановяване.

Истината е, че за да върнете блясъка и здравината на косата си, не е нужно да се подлагате на тези скъпо струващи процедури, а можете да го направите и с по-прости, но ефективни средства. Едно от тях е яйцето, което е богато на много протеини, минерали, витамини, антиоксиданти и хранителни вещества. Това го прави един изключително ценен за косата продукт, който ще подхрани космените фоликули, ще стимулира растежа  на косата, ще я хидратира, ще спре косопада и ще й придаде обем. Как да използвате яйцето за подхранване на косата си? Ето ви няколко съвета за това:

Косата губи своя блясък и жизненост, под въздействие на силното слънце през лятото. Ето защо е добре веднъж в седмицата да прилагане следната терапия: Смесете 1 жълтък с 2 чаени лъжици зехтин и 2 чаени лъжици мед. Тази смес нанесете върху скалпа и по дължината на косата, масажирайте леко за 5 минути и след това оставете да действа за около 1 час.

Ако искате косата ви да расте по-бързо, на всеки 2 седмици, можете да я мажете със смес от 1 белтък и 2 чаени лъжици зехтин, като я нанесете по скалпа и по дължината на косата. Оставете да действа 15 минути и след това измийте.

Яйцето може да ви помогне да се избавите и от пърхута, заради своите антисептични и противовъзпалителни свойства. За целта си направете маска от 1 жълтък и сока на половин лимон, нанесете върху косата, оставете да подейства за 30 минути и след това измийте с шампоан.

За да подхраните косата си, можете да си направите домашен балсам от 1 жълтък, 2 супени лъжици зехтин и пюре от половин авокадо. Оставете сместа да подейства за 5 минути и измийте. Така косата ви ще стане мека, хидратирана и бляскава.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес